Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser
Wśród wiosennych wypieków bardzo popularne jest drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Choć to smaczne połączenie, to jednak nieco czasochłonne. Dlatego jeżeli szukasz prostego przepisu na deser o lekko kwaśnym charakterze, wykorzystaj naszą propozycję. Lekka i puszysta beza nada całości królewski wygląd.
Szybkie ciasto z rabarbarem. Prosty deser w wykwintnym stylu
Sezon na rabarbar trwa. W niemal każdym sklepie spożywczym i na bazarkach można dostać zdrowe i piękne łodygi. Niewiele osób wie, ale nie jest to owoc, lecz warzywo. Liście nie nadają się do jedzenia, a obieranie nie jest konieczne jeśli kupimy młode pędy. Rabarbar można zjadać na surowo, robić z niego konfitury, lub kompot, mimo to mając pod ręką kilka prostych składników, w krótkim czasie upieczesz szybki deser. Zrezygnuj z drożdży i kruszonki, postaw na pyszną i lekką bezę.
Składniki:
- 4 łodygi rabarbaru,
- 250 g mąki krupczatki, lub zwykłej mąki pszennej,
- 4 jajka,
- pół kostki masła,
- szklanka cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody.
Beza:
- 4 białka,
- szczypta soli,
- 200 g cukru pudru,
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej.
Przed rozpoczęciem pracy upewnij się, że wszystkie składniki osiągnęły temperaturę pokojową. Masło należy wcześniej rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Oddziel także białka od żółtek. Do bezy możesz dodać zwykły cukier, jednak najlepiej sprawdza się drobny lub puder.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na ciasto z rabarbarem. Sposób przygotowania
- Łodygi rabarbaru opłucz. Możesz je także obrać, ale nie jest to konieczne. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Żółtka utrzyj z cukrem w osobnym naczyniu.
- Do żółtek dodawaj partiami przesianą mąkę. Mieszaj delikatnie. Wsyp proszek do pieczenia.
- Następnie delikatnym strumieniem wlej roztopione masło.
- Na koniec dodawaj po łyżce ubitej wcześniej piany z białek. Połącz wszystkie składniki, wykonując za pomocą silikonowej szpatułki delikatne ruchy, tak aby powstała lekka i jednolita konsystencja.
- Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzchu połóż kawałki rabarbaru.
- Przygotuj bezę. Do wysokiego naczynia wlej białka i dodaj sól. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Kiedy stanie się biała, dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż powstanie szklista i sztywna piana.
- Przełóż na ciasto z rabarbarem.
- Piecz 50 minut w temperaturze 170 st. C w opcji góra dół.