• Link został skopiowany

Bardziej wiosenny obiad nie istnieje. Jak zrobić botwinkę? Smak podkręci owocowy dodatek

Co najbardziej kojarzy się z wiosną? Zapach bzu, śpiew ptaków i cudowny smak botwinki. Jak zrobić botwinkę, żeby była jeszcze smaczniejsza? Przyda się pewien owoc i wcale nie mamy na myśli cytryny.
Botwinka
zdj. ilustracyjne; fot. Tatiana Volgutova / shutterstock.com

Więcej przepisów na wiosenne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Za chwilę będziemy mogli do woli zajadać się młodymi pędami buraków, czyli najpyszniejszą botwinką. Tę zupę bardzo łatwo ugotować i w zasadzie nie ma w tym żadnej filozofii. Jednak botwinka jest delikatna w smaku i warto troszkę ją podkręcić. Zazwyczaj dodaje się do niej sok z cytryny. To świetnie, ale my dodamy coś jeszcze - sok z pomidora. W tytule napisaliśmy "owocowy dodatek", a pomidor w końcu przecież jest owocem. Trik z sokiem z pomidorów opisaliśmy już w przypadku barszczu czerwonego , ale w przypadku botwinki sprawdza się idealnie. Oto przepis na wiosenny obiad.

Zobacz wideo

Jak zrobić botwinkę? 

Składniki:

  • 4 niewielkie pęczki botwinki razem z buraczkami
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub delikatnego rosołu
  • 2 marchewki
  • kilka młodych ziemniaków
  • masło
  • pół szklanki gęstego soku pomidorowego (dobrze, gdyby był kwaśny)
  • płaska łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • pęczek szczypiorku i koperku
  • do podania kilka jajek na twardo

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj startą marchewkę i przez chwilę podsmażaj na umiarkowanej mocy palnika. 
  2. Botwinkę porządnie umyj, oddziel buraczki i zetrzyj je na tarce. Dodaj do garnka. Liście i łodygo posiekaj i podobnie dołóż do reszty. 
  3. Całość zalej bulionem, dodaj sok pomidorowy, zmniejsz moc palnika i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pół pęczka koperku.
  4. Kiedy botwina będzie już całkowicie miękka, dopraw zupę solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wyłącz panik. Dodaj posiekany szczypiorek, zamieszaj i odczekaj 5 minut, by oddał do zupy swój smak. 
  5. Botwinkę podawaj na gorąco lub na zimno, z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub jajkiem na twardo. 

Wskazówka. Botwinka to zupa, którą możesz zabielić śmietaną. Wówczas odlej kilka chochelek czystego wywaru i wymieszaj go z dwiema, trzema łyżkami śmietany do zup. Następnie wlej całość do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Wówczas na pewno się nie zwarzy. 

Więcej o: