Szybkie śniadanie rodem z PRL-u. Lepsze od zwykłej jajecznicy. Wrzuć na patelnię dwa składniki

Szukasz pomysłu na śniadanie? Podajemy przepis, z którym przygotujesz pyszne i chrupiące danie smaczne na słono i na słodko. Do jego przygotowania wystarczą tylko jajka i kromki chleba. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy.

Jajka to produkt bardzo chętnie jedzony w Polsce na śniadanie. Przyrządza się je na różne sposoby. Jeden z nich może konkurować z klasycznym omletem czy jajecznicą. Chodzi o chleb w jajku. Jak go przygotować, aby miał doskonały smak i strukturę? Bardzo ważny będzie wybór pieczywa i przypraw, jakie doda się do potrawy.

Zobacz wideo Lądowanie na asteroidzie, obserwacje początków Wszechświata. Oto najważniejsze misje kosmiczne [TOPtech]

Chleb w jajku. Delikatny z wierzchu, chrupiący w środku

Do przygotowania śniadania z jajek i chleba warto użyć czerstwego pieczywa. Dzięki temu nie zmarnuje się i nie będzie trzeba wyrzucać go do śmieci. Co więcej, tak przyrządzone danie będzie jeszcze bardziej chrupiące. Oprócz suszonej bazylii, aby dodać potrawie pikantnego smaku, warto użyć pieprzu cayenne i słodkiej papryki w proszku.

Składniki:

  • dwie kromki chleba (najlepiej czerstwego),
  • trzy jajka,
  • łyżka mleka,
  • suszona bazylia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

To śniadanie przygotujesz w zaledwie trzech krokach. Nie zajmie wiele czasu

Przygotowanie:

  1. Jajka rozkłóć, dodaj mleko i przypraw solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dokładnie wymieszaj całość.
  2. Zanurzaj kromki chleba w jajkach z przyprawami. 
  3. Przygotuj patelnię z olejem i smaż kromki chleba z obu stron na małym ogniu.

Chleb w jajku można też przyrządzić w piekarniku. Gotowe kromki można jeść na wiele sposobów. Na słodko (bez użycia suszonej bazylii) jako dodatek sprawdzi się mascarpone z miodem, dżemem truskawkowym lub z samym cukrem pudrem. Wytrawne kromki chleba w jajku warto spróbować z żółtym serem, wędliną, pomidorami, natką pietruszki albo odrobiną koperku lub szczypiorku. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA