Jajka to produkt bardzo chętnie jedzony w Polsce na śniadanie. Przyrządza się je na różne sposoby. Jeden z nich może konkurować z klasycznym omletem czy jajecznicą. Chodzi o chleb w jajku. Jak go przygotować, aby miał doskonały smak i strukturę? Bardzo ważny będzie wybór pieczywa i przypraw, jakie doda się do potrawy.
Do przygotowania śniadania z jajek i chleba warto użyć czerstwego pieczywa. Dzięki temu nie zmarnuje się i nie będzie trzeba wyrzucać go do śmieci. Co więcej, tak przyrządzone danie będzie jeszcze bardziej chrupiące. Oprócz suszonej bazylii, aby dodać potrawie pikantnego smaku, warto użyć pieprzu cayenne i słodkiej papryki w proszku.
Składniki:
Przygotowanie:
Chleb w jajku można też przyrządzić w piekarniku. Gotowe kromki można jeść na wiele sposobów. Na słodko (bez użycia suszonej bazylii) jako dodatek sprawdzi się mascarpone z miodem, dżemem truskawkowym lub z samym cukrem pudrem. Wytrawne kromki chleba w jajku warto spróbować z żółtym serem, wędliną, pomidorami, natką pietruszki albo odrobiną koperku lub szczypiorku.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl