Mizeria - przepis na sałatkę jak u mamy. Wyjdzie idealna, jeśli nie popełnisz tego popularnego błędu

Pewne dodatki do obiadu potrafią nas magicznie przenieść do czasów dzieciństwa. W wielu domach pojawiała się marchewka z groszkiem, a inni miło wspominają buraczki na ciepło. Jednak pewna propozycja króluje na polskich stołach do dziś - orzeźwiająca mizeria. Przepis jest niezwykle prosty, ale by wyszedł idealnie - warto pamiętać o odpowiednich składnikach.

Mizeria - przepis idealny? Przychodzimy z pomocą dla wszystkich uwielbiających ten pyszny dodatek - najczęściej w towarzystwie schabowego i ziemniaków. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele. Niektórzy zajadają się nią na słodko, z dodatkiem cukru i śmietany, a inni uwielbiają ją na wytrawnie. Jak sprawić, by wszyscy prosili o dokładkę?

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Mizeria - przepis

Smak mizerii tkwi m.in. w odpowiednich dodatkach. My uwielbiamy dodawać do nich odrobinę soku z cytryny, który nadaje całości kwaskowatego wykończenia. 

Niezależnie od rodzaju mizerii, jaki lubimy najbardziej, warto pamiętać także o ważnej kwestii. Wiele osób najpierw dodaje do ogórków śmietanę, a następnie przyprawia całość pieprzem i solą. Jednak jest to błąd, ponieważ warzywa puszczają wodę, przez co sałatka staje się rozwodniona i bez smaku. Podpowiadamy więc, jak wygląda odpowiednia kolejność, by cieszyć się aromatycznym smakiem. 

Składniki:

  • pół kilograma świeżych ogórków,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 proc. (około 150 g),
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • cebula,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy ogórki, a następnie kroimy je na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Przyprawiamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na 15 minut. 
  2. Kiedy ogórki puszczą soki, odciskamy je z nadmiaru wody i przystępujemy do dodania pozostałych składników. 
  3. Do miski wrzucamy śmietanę, sok z cytryny, posiekany i cebulę. Całość mieszamy i sprawdzamy, czy nie potrzeba dodać więcej soli lub pieprzu. 
  4. Tak przygotowaną sałatkę możemy podać z ulubionymi daniami. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie kotletów schabowych oraz ziemniaków. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.