Jak zrobić puszyste racuchy? Poznajcie sposób pani Zosi. "Minęło 50 lat, a ja nie znalazłam lepszego przepisu"

Jak zrobić puszyste racuchy? W zasadzie to nie powinno być skomplikowane - mąka, mleko drożdże i już. Ostatnio miałam okazję porozmawiać z panią Zosią, straszą sąsiadką, która od zawsze częstowała wszystkim ciastami i placuszkami. Jej racuszki były najlepsze na świecie, a kobieta ma jeden sekret.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Są takie smaki, które świetnie pamiętamy z dzieciństwa, ale których w dorosłym życiu za nic nie możemy odtworzyć. Ja mam tak z racuchami - za nic na świecie nie umiem zrobić ich tak pysznych i puszystych jak dwadzieścia parę lat temu robiła je pani Zosia, starsza sąsiadka, która zawsze karmiła wszystkie dzieciaki z podwórka domowymi słodkościami. Ostatnio wpadłam do niej z wizytą i zapytałam, jak robiła te pamiętne racuszki.

No mleko ciepłe, tak by miło było na rękę nalać, mąka miałka, żeby drożdże uciągnęły. No i jajka, ale ciepłe musiały być i dobrze ubite. Już tyle lat je smażę, minęło 50, a ja nie znalazłam lepszego przepisu

Po tej rozmowie już wiedziałam, co robiłam nie tak - nie ubijałam wcześniej jajek, tylko wbijałam bezpośrednio do ciasta. Idąc za wskazówką pani Zosi, zrobiłam racuchy tak, jak poleciła. Wyszły nieziemskie. 

Jak zrobić puszyste racuchy? Stary i sprawdzony przepis

Lista składników:

  • 2 szklanki mąki z lekkim czubkiem
  • 20 g świeżych drożdży
  • jedno całe jajko i jedno żółtko
  • 1 szklanka ciepłego mleka (powinno mieć ok. 30-40 stopni)
  • ćwierć kostki masła (ok. 50 g)
  • 1 łyżka cukru (z lekkim czubkiem)
  • cukier puder do podania
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Najpierw trzeba zadbać o temperaturę składników. W rondelku zagrzej mleko, roztop masło i roztrzep jajka. 
  2. Przygotuj rozczyn drożdżowy. Do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Następnie zalej je mlekiem, dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aż rozczyn zacznie się pienić. 
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztłuczone jajka oraz spieniony rozczyn. Następnie ciepłymi rękami zacznij zagniatać ciasto, stopniowo wlewając roztopione masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i łatwo odchodzące od dłoni. 
  4. Wyrobione ciasto kilka razy uklep, następnie miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów. Powinno dobrze wyrosnąć - co najmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość, a to może zająć nawet 1,5 godziny. 
  5. Kiedy zauważysz, że ciasto już dostatecznie wyrosło, roztop na patelni łyżkę smalcu lub 2-3 łyżki oleju i za pomocą łyżki zanurzanej w oleju nakładaj porcje ciasta na racuchy. Moczenie łyżki sprawi, że ciasto nie będzie się przyklejać. 
  6. Racuszki smaż na niewielkim ogniu, aż będą rumiane. Następnie odwróć je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Następnie układaj racuszki na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie oprósz racuszki cukrem pudrem i podawaj solo lub z domową konfiturą.

Wskazówka: Żeby racuszki i inne placki smażone na patelni nie chłonęły tłuszczu, do surowego ciasta warto dodać łyżkę octu lub mocnego alkoholu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.