Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Są takie smaki, które świetnie pamiętamy z dzieciństwa, ale których w dorosłym życiu za nic nie możemy odtworzyć. Ja mam tak z racuchami - za nic na świecie nie umiem zrobić ich tak pysznych i puszystych jak dwadzieścia parę lat temu robiła je pani Zosia, starsza sąsiadka, która zawsze karmiła wszystkie dzieciaki z podwórka domowymi słodkościami. Ostatnio wpadłam do niej z wizytą i zapytałam, jak robiła te pamiętne racuszki.
No mleko ciepłe, tak by miło było na rękę nalać, mąka miałka, żeby drożdże uciągnęły. No i jajka, ale ciepłe musiały być i dobrze ubite. Już tyle lat je smażę, minęło 50, a ja nie znalazłam lepszego przepisu
Po tej rozmowie już wiedziałam, co robiłam nie tak - nie ubijałam wcześniej jajek, tylko wbijałam bezpośrednio do ciasta. Idąc za wskazówką pani Zosi, zrobiłam racuchy tak, jak poleciła. Wyszły nieziemskie.
Jak zrobić puszyste racuchy? Stary i sprawdzony przepis
Lista składników:
- 2 szklanki mąki z lekkim czubkiem
- 20 g świeżych drożdży
- jedno całe jajko i jedno żółtko
- 1 szklanka ciepłego mleka (powinno mieć ok. 30-40 stopni)
- ćwierć kostki masła (ok. 50 g)
- 1 łyżka cukru (z lekkim czubkiem)
- cukier puder do podania
- olej lub smalec do smażenia
Sposób wykonania:
- Najpierw trzeba zadbać o temperaturę składników. W rondelku zagrzej mleko, roztop masło i roztrzep jajka.
- Przygotuj rozczyn drożdżowy. Do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Następnie zalej je mlekiem, dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aż rozczyn zacznie się pienić.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztłuczone jajka oraz spieniony rozczyn. Następnie ciepłymi rękami zacznij zagniatać ciasto, stopniowo wlewając roztopione masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i łatwo odchodzące od dłoni.
- Wyrobione ciasto kilka razy uklep, następnie miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów. Powinno dobrze wyrosnąć - co najmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość, a to może zająć nawet 1,5 godziny.
- Kiedy zauważysz, że ciasto już dostatecznie wyrosło, roztop na patelni łyżkę smalcu lub 2-3 łyżki oleju i za pomocą łyżki zanurzanej w oleju nakładaj porcje ciasta na racuchy. Moczenie łyżki sprawi, że ciasto nie będzie się przyklejać.
- Racuszki smaż na niewielkim ogniu, aż będą rumiane. Następnie odwróć je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Następnie układaj racuszki na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie oprósz racuszki cukrem pudrem i podawaj solo lub z domową konfiturą.
Wskazówka: Żeby racuszki i inne placki smażone na patelni nie chłonęły tłuszczu, do surowego ciasta warto dodać łyżkę octu lub mocnego alkoholu.