Babcie robiły ją, gdy na polu pojawiało się to warzywo. Sezon już się rozpoczął, więc lepiej biegnij na targ

Gdy wiosna puka do drzwi, a za oknem jest coraz to więcej słońca i zieleni na grządkach też robi się kolorowo. Wiosenne, sezonowe warzywa można już znaleźć na sklepowych półkach, a targi się od nich uginają. Ten przepis trzeba zrobić choć raz w tym sezonie. Później nie będzie smakować tak samo.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Wiosna to czas, kiedy to możemy cieszyć się świeżymi sezonowymi warzywami i owocami, które daje nam natura. To właśnie w tym okresie niektóre produkty smakują najlepiej. Najtrafniej więc wykorzystywać to co można znaleźć na targu i w sklepie. Warto wtedy przygotować potrawy, które zimą nie będą smakować tak samo. Przykładem takiego dania jest kapuśniak z młodej kapusty. Zrobienie go gwarantuje zadowolenie rodziny.

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Składniki

  • 1,5 l wody,
  • pół główki młodej kapusty,
  • 100 g wiejskiej kiełbasy,
  • 100 g schabu,
  • 50 g wędzonego boczku,
  • łyżeczka masła,
  • średnia cebula,
  • 2 marchewki,
  • 3 większe ziemniaki,
  • łyżeczka posiekanego koperku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka mąki,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, marchew i ziemniaki obierz, przemyj w razie potrzeby i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Masło rozgrzej na patelni. Na gorącym tłuszczu delikatnie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę. Następnie zdejmij ją i umieść pokrojone na mniejsze kawałki mięso, podsmaż do zarumienienia. 
  3. Do większego garnka wrzuć ziemniaki i marchew, zalej wodą i gotuj przez około 10 minut. Gdy warzywa staną się miękkie dorzuć cebulę, mięso, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu.
  4. Kapustę przemyj i posiekaj, dodaj do reszty składników i gotuj przez około 15-20 minut.
  5. Na sam koniec umieść koncentrat pomidorowy, wywar dopraw również solą i pieprzem. Zupę gotuj do miękkości składników na wolnym ogniu.
  6. Na patelni roztop łyżkę masła i wymieszaj ją z mąką pszenną. Powstałą zasmażkę wlej do zupy i zamieszaj.
  7. Przygotowaną zupę podawaj ze świeżym pieczywem i posiekanym koperkiem. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA