-
Haps
-
Jak przygotować
- Babcie robiły ją, gdy na polu pojawiało się to warzywo. Sezon już się rozpoczął, więc lepiej biegnij na targ
Babcie robiły ją, gdy na polu pojawiało się to warzywo. Sezon już się rozpoczął, więc lepiej biegnij na targ
Gdy wiosna puka do drzwi, a za oknem jest coraz to więcej słońca i zieleni na grządkach też robi się kolorowo. Wiosenne, sezonowe warzywa można już znaleźć na sklepowych półkach, a targi się od nich uginają. Ten przepis trzeba zrobić choć raz w tym sezonie. Później nie będzie smakować tak samo.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Wiosna to czas, kiedy to możemy cieszyć się świeżymi sezonowymi warzywami i owocami, które daje nam natura. To właśnie w tym okresie niektóre produkty smakują najlepiej. Najtrafniej więc wykorzystywać to co można znaleźć na targu i w sklepie. Warto wtedy przygotować potrawy, które zimą nie będą smakować tak samo. Przykładem takiego dania jest kapuśniak z młodej kapusty. Zrobienie go gwarantuje zadowolenie rodziny.
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty
Składniki
- 1,5 l wody,
- pół główki młodej kapusty,
- 100 g wiejskiej kiełbasy,
- 100 g schabu,
- 50 g wędzonego boczku,
- łyżeczka masła,
- średnia cebula,
- 2 marchewki,
- 3 większe ziemniaki,
- łyżeczka posiekanego koperku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżka mąki,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren czarnego pieprzu,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Cebulę, marchew i ziemniaki obierz, przemyj w razie potrzeby i pokrój na mniejsze kawałki.
- Masło rozgrzej na patelni. Na gorącym tłuszczu delikatnie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę. Następnie zdejmij ją i umieść pokrojone na mniejsze kawałki mięso, podsmaż do zarumienienia.
- Do większego garnka wrzuć ziemniaki i marchew, zalej wodą i gotuj przez około 10 minut. Gdy warzywa staną się miękkie dorzuć cebulę, mięso, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu.
- Kapustę przemyj i posiekaj, dodaj do reszty składników i gotuj przez około 15-20 minut.
- Na sam koniec umieść koncentrat pomidorowy, wywar dopraw również solą i pieprzem. Zupę gotuj do miękkości składników na wolnym ogniu.
- Na patelni roztop łyżkę masła i wymieszaj ją z mąką pszenną. Powstałą zasmażkę wlej do zupy i zamieszaj.
- Przygotowaną zupę podawaj ze świeżym pieczywem i posiekanym koperkiem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl