Więcej przepisów na pyszne placuszki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Czy istnieją pyszne, chrupiące i zdrowe placuszki? Oczywiście, że tak i dziś podpowiemy ci, jak je zrobić. Lubisz smacznie zjeść, ale wizja zbliżającego się sezonu bikini sprawia, że rezygnujesz z ulubionych potraw? Niepotrzebnie. Placuszki z cukinii, marchewki koperku i sera są pożywne, chrupiące i świetnie smakują zarówno na zimno, jak również prosto z patelni (albo piekarnika).
Pyszne i zdrowe placuszki z cukinii, marchewki i sera
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 średnie marchewki
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 200 g sera w typie feta
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- kilka łyżek mąki orkiszowej
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania:
- Cukinie dokładnie umyj i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Następnie włóż do miski, dodaj płaską łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na ok. pół godziny, by warzywo puściło wodę.
- Maksymalnie odciśnij wodę z cukinii. Następnie dodaj startą marchewkę, pokruszony ser feta, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz do smaku oraz wbij jajka.
- Zacznij wyrabiać masę, stopniowo dosypując tyle mąki, by masa była zwarta. Następnie rozgrzej na patelni odrobinę masła klarowanego.
- Za pomocą łyżki nakładaj na patelnię porcje ciasta na placuszki i smaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu, ale na wolnym ogniu. Wówczas placuszki będą chrupiące i nie będą chłonęły tłuszczu.
- Usmażone z obu stron placuszki wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z jogurtem lub sosem czosnkowym.
Tak przygotowane placuszki są pyszne, chrupiące i zdrowsze niż tradycyjne ziemniaczane, ponieważ zarówno surowa marchewka, jak i cukinia oraz ser mają niski indeks glikemiczny. Jeśli chcesz dodatkowo "odchudzić" placuszki, możesz upiec je w piekarniku. Wystarczy, że ułożysz je na papierze do pieczenia i włożysz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach powinny być gotowe.