Placki pyszniejsze od ziemniaczanych. Mogę je jeść codziennie i wiem, że nie przytyję

Dziś mamy dla was przepis na placki, które biją na głowę ziemniaczane. Są delikatne, świetnie doprawione, nie chłoną tłuszczu i mają mniej kalorii - są więc idealne dla każdego, kto lubi dobrze zjeść. Jak zrobić placki z cukinii, marchewki, koperku i sera? Nic prostszego.

Więcej przepisów na pyszne placuszki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Czy istnieją pyszne, chrupiące i zdrowe placuszki? Oczywiście, że tak i dziś podpowiemy ci, jak je zrobić. Lubisz smacznie zjeść, ale wizja zbliżającego się sezonu bikini sprawia, że rezygnujesz z ulubionych potraw? Niepotrzebnie. Placuszki z cukinii, marchewki koperku i sera są pożywne, chrupiące i świetnie smakują zarówno na zimno, jak również prosto z patelni (albo piekarnika). 

Pyszne i zdrowe placuszki z cukinii, marchewki i sera

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 200 g sera w typie feta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • kilka łyżek mąki orkiszowej
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Cukinie dokładnie umyj i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Następnie włóż do miski, dodaj płaską łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na ok. pół godziny, by warzywo puściło wodę. 
  2. Maksymalnie odciśnij wodę z cukinii. Następnie dodaj startą marchewkę, pokruszony ser feta, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz do smaku oraz wbij jajka. 
  3. Zacznij wyrabiać masę, stopniowo dosypując tyle mąki, by masa była zwarta. Następnie rozgrzej na patelni odrobinę masła klarowanego.
  4. Za pomocą łyżki nakładaj na patelnię porcje ciasta na placuszki i smaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu, ale na wolnym ogniu. Wówczas placuszki będą chrupiące i nie będą chłonęły tłuszczu.
  5. Usmażone z obu stron placuszki wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z jogurtem lub sosem czosnkowym. 

Tak przygotowane placuszki są pyszne, chrupiące i zdrowsze niż tradycyjne ziemniaczane, ponieważ zarówno surowa marchewka, jak i cukinia oraz ser mają niski indeks glikemiczny. Jeśli chcesz dodatkowo "odchudzić" placuszki, możesz upiec je w piekarniku. Wystarczy, że ułożysz je na papierze do pieczenia i włożysz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach powinny być gotowe.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.