Sezon na rabarbar rozpocznie się już niebawem, a na bazarach będziemy mogli kupić łodygi tego jakże kwaśnego owocu. Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi nadaje się idealnie nie tylko do przetworów domowych, ale również pieczonych od serca ciast. Babciny przepis na wyśmienite ciasto z rabarbarem i wierzchem bezowym zachwyci każdego łasucha.
Najpierw należy przygotować ciasto kruche. Do głębokiego naczynia lub bezpośrednio na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy posiekane zimne masło. Całość możemy zagnieść szybko w dłoniach, dalej siekać nożem, aż do połączenia składników lub wspomóc się mikserem planetarnym. W trakcie dodajemy również żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Gdy wszystkie składniki połączą się w jednolitą, gładką masę zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki.
W tym czasie łodygi rabarbaru myjemy i kroimy w drobną kostkę. Owoce przekładamy do garnka wraz z dżemem (opcjonalnie można zasypać rabarbar cukrem) i na wolnym ogniu podgrzewamy, aż rabarbar będzie miękki. Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy słodką masę na maksymalnie dwie minuty ciągle mieszając drewnianą łyżką.
Na koniec pozostaje zrobić bezę. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli. Gdy masa zacznie sztywnieć, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Ostatni składnik sprawi, że beza będzie pięknie błyszczeć.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. Celsjusza. Kruche ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkujemy na cienki placek, którym wykładamy blaszkę lub inną formę. Należy go podpiec przez około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy na dno nadzienie z rabarbaru i dżemu, a na wierzch masę bezową. Ciasto z rabarbarem wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy kolejny kwadrans. Deser warto podawać z gałką lodów waniliowych. Będzie smakować obłędnie. Smacznego!