Desery na komunię - przy tych słodkościach się nie napracujesz. "Ostatnio ciocia Basia zjadła trzy dokładki"

Sezon komunijny trwa w najlepsze i jeśli wciąż przed tobą ta ważna rodzinna uroczystość, chętnie zdradzimy trzy genialne przepisy na desery na komunię. Są łatwe, pięknie się prezentują i co ważne - smakują zawsze i każdemu. Jeden z nich robię od lat na wszelkie rodzinne imprezy - za każdym razem jest hitem.

Więcej przepisów na komunię znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pierwsza Komunia Święta to ważne wydarzenie w życiu każdego dziecka, ale to również podniosły moment dla całej rodziny. To wydarzenie jest warte odpowiedniej celebracji, dlatego po uroczystości spotykamy się w gronie rodzinnym na wspólne świętowanie. Część osób wybiera przyjęcie w lokalu i tym samym problem menu jest rozwiązany. Jeśli jednak organizujesz przyjecie komunijne w domu i nie masz pojęcia, jakie desery zaserwować, mamy dla ciebie trzy pyszne i sprawdzone przepisy. Lody, bo wszyscy je kochają, mini tiramisu, bo wprowadzi element zaskoczenia, oraz słodki bałagan (Eton mess), bo uważam, że jest niesamowity, w mojej rodzinie jest hitem i robię go od lat.

Zobacz wideo

Desery na komunię - przygotuj się na prośby o dokładkę

Domowe lody

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • niecała szklanka mleka
  • ok. 70 g cukru pudru
  • dodatkowo: syropy owocowe, mus owocowy, bakalie, kawałki czekolady itp.

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondelek i wlej do niego połowę śmietanki. Dodaj cukier, wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. 
  2. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj resztę śmietanki oraz mleko. Miksuj przed 5 minut mikserem, następnie przelej masę do pojemnika i włóż do zamrażalnika na ok. pół godziny. 
  3. Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i ponownie zmiksuj, tym razem do momentu, aż masa będzie gęsta. Ponownie włóż do zamrażalnika. Po ok. 5 godzinach lody są gotowe.

Powyższy przepis jest na lody śmietankowe, jednak możesz dodać do nich ulubione dodatki, np. krem czekoladowy lub mus truskawkowy, by uzyskać inne smaki. 

Domowe lody są banalne do zrobieniaDomowe lody są banalne do zrobienia Oleksandra Naumenko /Shutterstock

Mini tiramisu w słoiczkach

Składniki na ok. 10 porcji:

  • 4 żółtka z większych jajek
  • 500 g serka mascarpone
  • okrągłe biszkopty
  • ok. pół szklanki cukru
  • czarna kawa (jedna szklanka)
  • gorzkie kakao lub starta czekolada
  • opcjonalnie bezalkoholowy syrop lub likier o smaku amaretto

Z podanych składników wychodzi ok. 10 porcji deseru serwowanego w kubeczkach o pojemności mniej więcej 200 ml. 

 Sposób wykonania:

  1. Do miski wlej żółtka, dodaj cukier i za pomocą miksera na wysokich obrotach utrzyj całość na jasną, puszystą masę. 
  2. Zmniejsz moc miksera i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj serek mascarpone. Kiedy masa będzie już gładka i puszysta, zajmij się resztą. 
  3. Zaparz mocną kawę i jeśli masz, dodaj odrobinę bezalkoholowego syropu amaretto (może być także migdałowy). Zanurzaj w kawie biszkopty i układaj w pojemniczkach na zmianę z warstwami kremu. 
  4. Ostatnią warstwę deseru powinien stanowić krem, który należy udekorować proszkiem kakaowym lub startą czekoladą. 

Mini tiramisuMini tiramisu Monika Berulec /Shutterstock

Słodki bałagan, czyli przysmak ciotki Baśki

Eton mess, czyli słodki bałagan to tradycyjny angielski deser podobnie jak mini tiramisu podawany w słoiczkach lub szklankach. Z podanych składników wyjdzie od 8 do 10 porcji, w zależności od wielkości naczyń.

Składniki:

  • ok. 1 kg truskawek
  • 1 l porządnie schłodzonej śmietanki kremówki
  • 100 g pokruszonych bez (możesz zrobić bezy samodzielnie, ale te ze sklepu również się sprawdzą
  • 100 g serka mascarpone (oryginalnie go nie ma, ale ja go dodaję)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki lub rozgnieć widelcem. Następnie dodaj do nich cukier waniliowy i wymieszaj. Bezy skrusz w dłoniach na mniejsze kawałki. 
  2. Przygotuj krem. Do metalowej miski wlej zimną śmietankę, dodaj łyżkę cukru pudru i ubij na sztywno, stopniowo dodając serek mascarpone.
  3. Kiedy masa będzie już gęsta, dodaj do niej skruszone bezy. 
  4. Przygotuj szklanki lub pucharki. Układaj warswowo - rozgniecione truskawki i warstwę kremu z bezami. 

Zamiast truskawek możesz także śmiało użyć malin lub borówek. 

Słodki bałaganSłodki bałagan anitage /Shutterstock



Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.