Gdy poznasz ten przepis, zapomnisz o pierogach ruskich. Ten farsz nie ma żadnej konkurencji

W pierogach zakochana jest większość społeczeństwa, a ich sława obiegła cały świat. Jedzenie pierogów jest dla nas czystą przyjemnością, a jeszcze większą jest próbowanie nowych dodatków, którymi można urozmaicić farsz. Ten przepis pokaże ci nowe smaki, a dzięki temu inne rodzaje pójdą w zapomnienie.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Pierogi litewskie to kolejna ciekawa odmiana wszystkim znanej potrawy. Najczęściej pierogi robione są z farszem ziemniaczano-serowym, mięsnym lub z dodatkiem kapusty i grzybów. Jednak tym razem zrobione są inaczej. Oprócz standardowego, elastycznego ciasta można w środku znaleźć farsz z ziemniaków, cebuli i mięsa. Najlepiej pasuje do nich wędzony boczek oraz swojska kiełbasa. Podsmażone mięso jest świetnym chrupiącym dodatkiem, a podanie ich z cebulową okrasą dodaje głębszego smaku.

Przepis na pierogi litewskie

Składniki na ciasto:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 180 ml wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki mąki do podsypywania.

Składniki na farsz:

  • 700 g ziemniaków,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 g swojskiej kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • jajko,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.
  • Składniki dodatkowe
  • cebula,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zabierz się za przygotowanie farszu. Ziemniaki obierz, przemyj, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy staną się miękkie, odcedź je i przeciśnij przez praskę. Na sam koniec pozostaw je do przestudzenia.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek i swojską kiełbasę pokrój na bardzo drobne kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso wraz z cebulą. Całość podsmażaj do zarumienienia, na średnim ogniu.
  4. Gdy ziemniaki staną się chłodniejsze dodaj do nich podsmażone składniki, jajko, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie z sobą wymieszaj.
  5. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do większej miski przesiej mąkę, wsyp sól, wlej olej oraz ciepłą wodę (pamiętaj, aby nie była gorąca). Tak przygotowane składniki dokładnie wyrób na gładkie ciasto. Jeśli będzie się za bardzo lepić do rąk, podsyp je większą ilością mąki.
  6. Gdy farsz i ciasto są już gotowe zacznij lepić pierogi. Ciasto podziel na 4 części, jedną umieść na stolnicy, pozostałe trzymaj w misce pod przykryciem. Część ciasta rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki wycinaj okręgi. Na środku powstałych kółek umieść farsz i dokładnie zalep z sobą wszystkie krawędzie. Czynność powtórz do wyczerpania składników.
  7. Tak powstałe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia. Następnie umieść je na talerzach, najlepiej aby się nie dotykały, ponieważ mogą się z sobą zlepić.
  8. Podawaj je z podsmażoną na oleju cebulką lub okrasą zrobioną z boczku.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA