Słodkie i anielsko puszyste ciasto jogurtowe. Przepis na wyborny deser z truskawkami musi znaleźć się w twoim zeszycie

Rozpoczął się najlepszy czas na owoce sezonowe, od których już zaczynają się uginać stragany na rynkach. To idealny moment, by przygotowywać znakomite i domowe desery z ich użyciem. Dobrym pomysłem na prosty deser będzie ciasto jogurtowe. Przepis jest banalnie prosty i zachęca do wykorzystania truskawek, których teraz na bazarkach jest coraz więcej.

Pyszny deser wcale nie musi być skomplikowany. Ba, często to te proste, babcine przepisy potrafią przenieść nas w błogie czasy dzieciństwa i ucieszyć podniebienia. Jeśli brakuje ci pomysłu na szybką i słodką przekąskę, przygotuj ciasto jogurtowe. Przepis wykonasz w kilkanaście minut, a składniki z pewnością masz w spiżarni.

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 duże jajka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki kukurydzianej,
  • 200 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g świeżych truskawek,
  • cukier puder do dekoracji.

Bajeczne ciasto jogurtowe. Przepis jest dziecinnie prosty

Truskawki należy dokładnie umyć, najlepiej w roztworze zasadowym i kwasowym, a następnie trzeba odciąć szypułki. Gotowe owoce wystarczy przekroić na połówki, oprószyć łyżką mąki ziemniaczanej i odstawić na bok.

W tym czasie do głębokiej miski wlewamy jogurt i łączymy go z jajkami. Gdy masa będzie jednolita, dolewamy cienkim strumieniem olej, dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy składniki, aż do uzyskania lejącej konsystencji. Do drugiego naczynia przesiewamy (najlepiej dwukrotnie) obie mąki. Następnie dosypujemy także cukier oraz proszek do pieczenia. Suche składniki również dokładnie mieszamy.

Mając przygotowane obie mieszanki, należy je połączyć. Do mokrych składników dosypujemy partiami mąki z cukrem i proszkiem, delikatnie mieszając szpatułką. Robimy to, aż do połączenia wszystkich składników w gęste, wilgotne ciasto. Warto wspomóc się mikserem ręcznym lub planetarnym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Celsjusza (grzanie góra dół), a formę do pieczenia wykładamy papierem. Przelewamy do blaszki ciasto, a na samym wierzchu ostrożnie układamy pokrojone i oprószone wcześniej mąką truskawki. Ciasto jogurtowe należy piec około 45 minut, jednak przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy wypiek jest już gotowy. Po ostudzeniu wystarczy udekorować ciasto cukrem pudrem i możemy zajadać się deserem bez końca. To najlepszy deser na wiosnę. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.