Pyszny deser wcale nie musi być skomplikowany. Ba, często to te proste, babcine przepisy potrafią przenieść nas w błogie czasy dzieciństwa i ucieszyć podniebienia. Jeśli brakuje ci pomysłu na szybką i słodką przekąskę, przygotuj ciasto jogurtowe. Przepis wykonasz w kilkanaście minut, a składniki z pewnością masz w spiżarni.
Truskawki należy dokładnie umyć, najlepiej w roztworze zasadowym i kwasowym, a następnie trzeba odciąć szypułki. Gotowe owoce wystarczy przekroić na połówki, oprószyć łyżką mąki ziemniaczanej i odstawić na bok.
W tym czasie do głębokiej miski wlewamy jogurt i łączymy go z jajkami. Gdy masa będzie jednolita, dolewamy cienkim strumieniem olej, dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy składniki, aż do uzyskania lejącej konsystencji. Do drugiego naczynia przesiewamy (najlepiej dwukrotnie) obie mąki. Następnie dosypujemy także cukier oraz proszek do pieczenia. Suche składniki również dokładnie mieszamy.
Mając przygotowane obie mieszanki, należy je połączyć. Do mokrych składników dosypujemy partiami mąki z cukrem i proszkiem, delikatnie mieszając szpatułką. Robimy to, aż do połączenia wszystkich składników w gęste, wilgotne ciasto. Warto wspomóc się mikserem ręcznym lub planetarnym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Celsjusza (grzanie góra dół), a formę do pieczenia wykładamy papierem. Przelewamy do blaszki ciasto, a na samym wierzchu ostrożnie układamy pokrojone i oprószone wcześniej mąką truskawki. Ciasto jogurtowe należy piec około 45 minut, jednak przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy wypiek jest już gotowy. Po ostudzeniu wystarczy udekorować ciasto cukrem pudrem i możemy zajadać się deserem bez końca. To najlepszy deser na wiosnę. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl