Słodkie i anielsko puszyste ciasto jogurtowe. Przepis na wyborny deser z truskawkami musi znaleźć się w twoim zeszycie

Rozpoczął się najlepszy czas na owoce sezonowe, od których już zaczynają się uginać stragany na rynkach. To idealny moment, by przygotowywać znakomite i domowe desery z ich użyciem. Dobrym pomysłem na prosty deser będzie ciasto jogurtowe. Przepis jest banalnie prosty i zachęca do wykorzystania truskawek, których teraz na bazarkach jest coraz więcej.

Pyszny deser wcale nie musi być skomplikowany. Ba, często to te proste, babcine przepisy potrafią przenieść nas w błogie czasy dzieciństwa i ucieszyć podniebienia. Jeśli brakuje ci pomysłu na szybką i słodką przekąskę, przygotuj ciasto jogurtowe. Przepis wykonasz w kilkanaście minut, a składniki z pewnością masz w spiżarni.

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 duże jajka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki kukurydzianej,
  • 200 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g świeżych truskawek,
  • cukier puder do dekoracji.

Chleb w jajku Chleb w końskim moczu. Nazwa dziwna - smak genialny. Zajadł się nim wujek w domu dziecka

Bajeczne ciasto jogurtowe. Przepis jest dziecinnie prosty

Truskawki należy dokładnie umyć, najlepiej w roztworze zasadowym i kwasowym, a następnie trzeba odciąć szypułki. Gotowe owoce wystarczy przekroić na połówki, oprószyć łyżką mąki ziemniaczanej i odstawić na bok.

W tym czasie do głębokiej miski wlewamy jogurt i łączymy go z jajkami. Gdy masa będzie jednolita, dolewamy cienkim strumieniem olej, dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy składniki, aż do uzyskania lejącej konsystencji. Do drugiego naczynia przesiewamy (najlepiej dwukrotnie) obie mąki. Następnie dosypujemy także cukier oraz proszek do pieczenia. Suche składniki również dokładnie mieszamy.

Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie Sernik z białą czekoladą to idealny deser dla fana czekolady. Jak go przygotować? [przepis]

Mając przygotowane obie mieszanki, należy je połączyć. Do mokrych składników dosypujemy partiami mąki z cukrem i proszkiem, delikatnie mieszając szpatułką. Robimy to, aż do połączenia wszystkich składników w gęste, wilgotne ciasto. Warto wspomóc się mikserem ręcznym lub planetarnym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Celsjusza (grzanie góra dół), a formę do pieczenia wykładamy papierem. Przelewamy do blaszki ciasto, a na samym wierzchu ostrożnie układamy pokrojone i oprószone wcześniej mąką truskawki. Ciasto jogurtowe należy piec około 45 minut, jednak przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy wypiek jest już gotowy. Po ostudzeniu wystarczy udekorować ciasto cukrem pudrem i możemy zajadać się deserem bez końca. To najlepszy deser na wiosnę. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: