Keto śniadanie, czyli szparagi w doborowym towarzystwie. Zrobiłam się głodna dopiero o 15

Śniadanie keto z założenia opiera się na tłuszczach i białku. To świetny sposób na to, by zacząć dzień "z grubej rury" i zapewnić sobie porządną dawkę energii na wiele godzin. Przykładów śniadań białkowo-tłuszczowych jest bez liku, a ja postawiłam na sezonowe warzywo w doborowym towarzystwie.

Więcej przepisów na pożywne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Dieta ketogeniczna jest bardzo popularna wśród osób, które na przykład ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć spożywanie węglowodanów. Jednak posiłki keto wcale nie są nudne i monotonne, a ten sposób odżywiania trudno nazwać dietą - ma być tłusto i pożywnie. Należę do osób, które preferują śniadania w takim stylu, ponieważ nie przepadam za owsiankami i słodkimi bułeczkami. Moje keto śniadanie jest proste, szybkie i kiedy zjadłam je o 9, zrobiłam się głodna dopiero o 15. 

Keto śniadanie - wykorzstaj sezonowe warzywo

Moja propozycja:

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 2 większe wiejskie jajka
  • 3 plastry szynki
  • smalec
  • sól, pieprz, ostra papryka

Sposób wykonania:

  1. Ze szparagów odłamałam zdrewniałe końcówki. W garnku zagotowałam wodę z solą i włożyłam do niej szparagi główkami do góry. Gotowałam przez 5 minut. 
  2. W tym samym czasie na patelni rozgrzałam odrobinę smalcu. Położyłam na niej 3 niewielkie plastry wędliny i wbiłam dwa jajka.
  3. Całość smażyłam na umiarkowanym ogniu pod przykryciem, by białko jajka ścięło się także z góry, by nie było konieczności przewracania go na drugą stronę. 
  4. Usmażone jajka zdjęłam z patelni, doprawiłam je przyprawami. Następnie zdjęłam szynkę, która była już wyraźnie zrumieniona. 
  5. Jajka, szynkę i szparagi ułożyłam na talerzu, szybko zrobiłam zdjęcie i oddałam się keto rozpuście. 

Dieta ketogeniczna ma dużo bardzo pozytywnych skutków (pozwala pozbyć się stanów zapalnych i dodaje energii). Jest to jednak dieta z dużą ilością wykluczeń. Jeśli chcesz spróbować tego sposobu odżywiania, zasięgnij porady lekarza lub dietetyka. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.