Najlepszy sos do surówki? Na pewno nie na bazie majonezu. Ten przygotujesz z dwóch składników, które masz w kuchni

Rozpoczął się sezon na młode warzywa, tak też surówka z młodej kapusty ponownie zaczyna królować na polskich stołach. Co zrobić, by smakowała obłędnie i była przy tym zdrowa? Ten domowy i dwuskładnikowy dressing sprawi, że będziesz brać dokładkę za dokładką. Wszystko przygotujesz w mniej niż kwadrans.

Tak jak według niektórych nie ma obiadu bez ziemniaków, tak nie ma również obiadu bez porcji warzyw. Na zdrowym talerzu powinny one stanowić niemalże połowę dania. Jak więc najłatwiej przemycić zdrowe dodatki do codziennej diety? Do zadań specjalnych poleca się tradycyjna surówka z kapusty. Sekretem jej znakomitego smaku jest sos. Zapomnij o majonezie i innych ciężkich dressingach. Ta mieszanka będzie świeża i lekka.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 0,5 główki młodej kapusty,
  • 1 duża marchew,
  • 1 duże jabłko,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól i pieprz.

Świeża i pyszna surówka z młodej kapusty. Zrobisz ją tak

Kapustę należy dokładnie oczyścić i poszatkować. Najlepiej kroić ją w cienkie i długie paski. Poszatkowane warzywo przekładamy do głębokiego naczynia. Następnie obieramy jabłko i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli skórka owocu jest ładna, wystarczy ją jedynie umyć pod zimną, bieżącą wodą. Jabłko łączymy z kapustą i podobnie robimy z marchewką. Ją również należy wcześniej obrać lub wyszorować i zetrzeć na dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu.

Teraz pozostaje przygotować sos. Niektórzy przygotowują go na bazie jogurtu lub majonezu, lecz nic nie będzie smakować tak lekko i świeżo jak dressing na bazie... oliwy i soku z cytryny. Do szklanki wlewamy trzy łyżki oliwy oraz dwie łyżeczki kwaśnego soku i mieszamy. Możemy od razu doprawić sos solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy surówkę. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek i całość ponownie mieszamy. Surówka będzie smakować najlepiej, jeśli ją uprzednio schłodzimy, a jej smak będzie idealnie komponował się z każdym obiadem. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.