Więcej przepisów na ogórki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Umówmy się - ogórki kiszone w każdym domu smakują trochę inaczej. Inaczej robi je babcia, inaczej teściowa, a jeszcze inaczej blond gwiazda polskiej gastronomii. Przepis Magdy Gessler jest z założenia prosty, ale warto zwrócić uwagę na dwie kwestie. Po pierwsze - dobre ogórki kiszone to świeże, niewielkie i najlepiej polskie. Wprawdzie "swoje" dopiero zaczynamy sadzić w naszych ogródkach, ale w sklepach warzywnych i marketach już bez problemu znajdziemy polskie ogórki ze szklarni. Drugą, nieodzowną rzeczą, o której trzeba pamiętać, korzystając z przepisu Magdy Gessler, są liście. Niektórych to zdziwi, ale dodanie do słoików liści wiśni i czarnej porzeczki zapewni niesamowity smak i sprawi, że ogórki zawsze sfermentują w odpowiedni sposób, nie będą miękkie i z pewnością się nie zepsują.
Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler z dziwnym dodatkiem
Składniki:
- ok. 2 kg niewielkich ogórków gruntowych
- kilka kwiatów kopru (tyle, ile będzie słoików)
- ząbki czosnku (po dwa na każdy ze słoików)
- korzeń chrzanu (po kawałku na każdy słoik)
- liście czarnej porzeczki (dwa na słoik)
- liście wiśni (po jednym na słoik)
- solanka: na jeden litr wody dwie płaskie łyżki soli
Sposób wykonania:
- Odpowiednie przygotowanie ogórków to początek sukcesu. Porządnie je wyszoruj miękką szczoteczką i włóż do miski. Następnie zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na mniej więcej godzinę.
- Kiedy ogórki się moczą, przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i zachowując podane proporcje, dodaj sól. Zagotuj i zamieszaj tak, by sól się rozpuściła.
- Namoczone ogórki odcedź. Przygotuj czyste najlepiej wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich włóż czosnek, chrzan i liście. Następnie możliwie jak najciaśniej układaj ogórki.
- Na wierzchu połóż koper z baldachem, który utworzy swojego rodzaju warstwę buforową - dzięki temu ogórki nie będą buzować. Następni zalej całość solanką i szczelnie zakręć słoiki.
- Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.