Takich szparagów jeszcze nie jedliście! Sezonowy przysmak w tym cieście to prawdziwa rozkosz

Maj to miesiąc w którym szparagi królują na stołach w rozmaitych postaciach. Warto jednak postawić na ekspresową przekąskę, która jest jednocześnie niebywale spektakularna. Potrzebne jest tylko kilka prostych składników w tym ciasto filo, które gra w owej recepturze główną rolę. Efekt? Niebo na talerzu, któremu nikt się nie oprze!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szparagi to nie lada rarytas, który niestety króluje na stołach jedynie w określonym sezonie. Jeśli jednak dotychczas warzywo omijane było przez ciebie szerokim łukiem pora to zmienić! Chrupiąca i ekspresowa przekąska z zielonymi szparagami, ciastem filo i parmezanem rozkocha w sobie najbardziej wymagające podniebienia! 

Szparagi w cieście, czyli niebanalna przekąska z banalnym składem 

Jedni je kochają i wyczekują na sezon cały rok, inni zaś darzą nienawiścią i pogardliwym spojrzeniem. Mowa tu oczywiście o szparagach, które w maju robią w kuchni prawdziwą furorę. Podać je można na wiele sposobów - z jajkiem, makaronem, w zupie, sosie czy solo. Warto jednak nieco urozmaicić dotychczasowy jadłospis i postawić na niebanalną przekąskę z banalnym składem gdzie zielone, soczyste szparagi grają pierwsze skrzypce. 

Szparagi w cieście kojarzą się z nudną przekąską, jednak wystarczy nieco podrasować podstawową recepturę, by uzyskać obłędny smak, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kluczem do sukcesu jest cienkie, niczym kartka papieru ciasto filo, które delikatnie otuli sezonowe warzywo, a dodatek oliwy i parmezanu nada całości charakteru i aksamitnego aromatu. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu, dzięki czemu sprawdzi się jako przekąska dla niezapowiedzianych gości lub przysmak gdy najdzie nas ochota na coś wyjątkowego. 

Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Chrupiące szparagi w cieście filo 

Składniki: 

  • rolka ciasta filo, 
  • pęczek zielonych szparagów, 
  • 100 g parmezanu, 
  • oliwa z oliwek. 

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto filo rozwiń na blacie. Pamiętaj, że płaty szybko wysychają, dlatego warto postawić na dynamiczne przygotowania lub zadbać o przykrycie. 
  2. Szparagi dokładnie umyj, odetnij zdrewniałe końcówki - najlepiej złam je w odpowiednim miejscu. 
  3. Weź jednego szparaga, wytnij kawałek ciasta jego długości, skrop oliwą, posyp startym parmezanem i dokładnie zawijaj go w płat ciasta. 
  4. Czynność powtórz z pozostałymi warzywami. 
  5. Tak przygotowane szparagi dodatkowo skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku przez około 10 minut w 190 stopniach C. 
  6. Danie obłędnie smakuje z rozmaitymi sosami - świetnie sprawdzi się propozycja z musztardą lub lekki dressing jogurtowo-ziołowy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.