Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szparagi to nie lada rarytas, który niestety króluje na stołach jedynie w określonym sezonie. Jeśli jednak dotychczas warzywo omijane było przez ciebie szerokim łukiem pora to zmienić! Chrupiąca i ekspresowa przekąska z zielonymi szparagami, ciastem filo i parmezanem rozkocha w sobie najbardziej wymagające podniebienia!
Jedni je kochają i wyczekują na sezon cały rok, inni zaś darzą nienawiścią i pogardliwym spojrzeniem. Mowa tu oczywiście o szparagach, które w maju robią w kuchni prawdziwą furorę. Podać je można na wiele sposobów - z jajkiem, makaronem, w zupie, sosie czy solo. Warto jednak nieco urozmaicić dotychczasowy jadłospis i postawić na niebanalną przekąskę z banalnym składem gdzie zielone, soczyste szparagi grają pierwsze skrzypce.
Szparagi w cieście kojarzą się z nudną przekąską, jednak wystarczy nieco podrasować podstawową recepturę, by uzyskać obłędny smak, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kluczem do sukcesu jest cienkie, niczym kartka papieru ciasto filo, które delikatnie otuli sezonowe warzywo, a dodatek oliwy i parmezanu nada całości charakteru i aksamitnego aromatu. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu, dzięki czemu sprawdzi się jako przekąska dla niezapowiedzianych gości lub przysmak gdy najdzie nas ochota na coś wyjątkowego.
Składniki:
Sposób przygotowania: