Więcej starych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kapusta po morawsku nie pochodzi dokładnie z Moraw, czyli geograficznej części Czech, a z państwa Wielkomorawskiego, czyli historycznej krainy, która obejmowała południe Polski, Czechy, Austrię i część Węgier. Wpływy kulinarne z tamtych rejonów wzajemnie się przenikały, ale zawsze była kapusta, cebula i mięso. Z tego powstały pyszne, delikatne i sycące kotlety z młodej kapusty z mielonym mięsem (kiedyś oczywiście drobno siekanym). Takie kotlety to pomysł na niedrogi, smaczny obiad, którego smak przeniesie cię na dwór, czy też gród księcia Mieszka I.
Kotlety po morawsku, czyli młoda kapusta w starej wersji
Składniki:
- 1 kg młodej kapusty
- ok. 400-500 g mielonego mięsa
- 1 większa biała cebula
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- odrobina sody
Sposób wykonania:
- Kapustę bardzo drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie sparz warzywa we wrzątku, by kapusta zmiękła, a cebula pozbyła się goryczki.
- Po kilku minutach odcedź warzywa, dodaj mielone mięso, wbij jajka, dodaj pietruszkę, mąkę, śmietanę, a także przyprawy oraz sodę. Całość wymieszaj tak, jak masę na kotlety mielone.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki i układaj je na blaszce do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz kotlety, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Wskazówka: Kotlety po morawsku możesz także usmażyć na patelni. Najlepiej będą smakowały na smalcu. Wówczas smaż je na mocno rozgrzanej patelni, ale na niewielkim ogniu, by "doszły" w środku.