Przypomina włoskie danie, ale różni się jednym szczegółem. Włoch złapie się za głowę, gdy je zobaczy

Włoskie dania są uznawane za jedne z lepszych na świecie. Nic dziwnego, ponieważ ich wachlarz potraw jest naprawdę ciekawy i sycący. Pomimo że smaki mają pyszne, niektórzy decydują się na zmienienie klasycznych przepisów. To danie przypomina znane spaghetti, ale główny składnik został zamieniony.
Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Włochy uznawane są za kraj, w którym można zjeść smacznie i sycąco. Wiele rodzajów pizz i makaronów sami próbujemy odtworzyć w domowym zaciszu. Przykładem potrawy, która znana jest przez każdego, jest spaghetti bolognese. To długi makaron podawany z mięsno-pomidorowym sosem. Dodatkowo wierzch posypany jest świeżo startym serem. Okazuje się, że inspirując się tą potrawą, można stworzyć coś, co wygląda podobnie, ale różni się głównym składnikiem. Chcąc wykorzystać wszystkie wiosenne dary, proponujemy więc zrobić warzywa z sosem bolońskim. Jednak wybór warzyw nie może być przypadkowy. Najlepiej do tego wybrać żółtą fasolkę szparagową, która będzie przypominać włoski makaron.

Przepis na żółtą fasolkę szparagową po bolońsku

Składniki:

  • 1 kg żółtej fasolki szparagowej,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • szczypta cukru,
  • oliwa z oliwek,
  • tarty parmezan,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie odetnij końcówki, a większe kawałki przetnij na pół. Całość umieść w garnku, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź i odstaw.
  2. Gdy fasolka się gotuje czas przygotować sos boloński. Cebulę oraz czosnek obierz z łupin. Cebulę posiekaj na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa przenieś na rozgrzaną patelnię z oliwą i smaż do zarumienienia.
  3. Mięso mielone posiekaj na desce do krojenia, następnie wrzuć je do warzyw znajdujących się na patelni i podsmażaj. W międzyczasie do miseczki wsyp oregano, bazylię, słodką paprykę, sól, pieprz i cukier. Wymieszaj i obsyp całą powierzchnię mięsa.
  4. Do mięsa wlej również przecier pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy. Składniki dokładnie wymieszaj i duś do momentu, aż sos stanie się gęsty.
  5. Fasolkę szparagową ułóż na talerzu, polej ją przygotowanym sosem. Wierzch udekoruj startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.