Więcej smacznych i prostych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kopytka to bardzo proste, swojskie danie, jednak odpowiednio podane i przygotowane potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ważną zasadą są proporcje oraz słowa babci Zosi: "bez mączystych ziemniaków zapomnij o robieniu kopytek".
"Polskie gnocchi" czyli klasyczne kopytka, to jeden z prostszych pomysłów na obiad. Tradycyjny rarytas lubuje się w odpowiednim gatunku ziemniaków oraz złotych proporcjach. Jak doskonale wiadomo - polska kuchnia ziemniakiem stoi, co za tym idzie na co dzień, podajemy je w wielu smacznych odsłonach. Kopytka to jedna z metod, która obłędnie smakuje, kosztuje grosze no i jest banalna w przygotowaniu. Jednak jak mawia wiele babć, których owy rarytas jest daniem popisowym, wszystko zależy od ziemniaków i proporcji.
Do kopytek warto wykorzystać bulwy jak najbardziej mączyste - zawierające najwięcej skrobi, czyli ziemniaki typu C. Poza warzywami istotna jest także metoda czwórki, która polega na wycięciu z uformowanych ziemniaków kwadratu lub koła oraz wycięciu 1/4. Ćwiartkę warzyw dodajemy do pozostałych, a w ich miejsce wsypujemy mąkę pszenną. Dzięki banalnej zasadzie ciasto na kopytka wyjdzie idealnie sprężyste i smaczne!
Składniki:
Sposób przygotowania: