Domowe kopytka z przepisu babci Zosi. Kluczem do sukcesu jest metoda czwórki i mączne bulwy

Polska kuchnia pełna jest obłędnie smacznych klasyków, jednak jedne z najlepszych bazują na ziemniakach. Mowa tu o domowych i mięciutkich kopytkach, które odpowiednio przygotowane będą rozpływać się w ustach. Sekretem idealnego efektu jest babcina metoda czwórki oraz złote proporcje.

Więcej smacznych i prostych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kopytka to bardzo proste, swojskie danie, jednak odpowiednio podane i przygotowane potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ważną zasadą są proporcje oraz słowa babci Zosi: "bez mączystych ziemniaków zapomnij o robieniu kopytek". 

Kopytka z przepiśnika babci Zosi - metoda czwórki to podstawa 

"Polskie gnocchi" czyli klasyczne kopytka, to jeden z prostszych pomysłów na obiad. Tradycyjny rarytas lubuje się w odpowiednim gatunku ziemniaków oraz złotych proporcjach. Jak doskonale wiadomo - polska kuchnia ziemniakiem stoi, co za tym idzie na co dzień, podajemy je w wielu smacznych odsłonach. Kopytka to jedna z metod, która obłędnie smakuje, kosztuje grosze no i jest banalna w przygotowaniu. Jednak jak mawia wiele babć, których owy rarytas jest daniem popisowym, wszystko zależy od ziemniaków i proporcji. 

Do kopytek warto wykorzystać bulwy jak najbardziej mączyste - zawierające najwięcej skrobi, czyli ziemniaki typu C. Poza warzywami istotna jest także metoda czwórki, która polega na wycięciu z uformowanych ziemniaków kwadratu lub koła oraz wycięciu 1/4. Ćwiartkę warzyw dodajemy do pozostałych, a w ich miejsce wsypujemy mąkę pszenną. Dzięki banalnej zasadzie ciasto na kopytka wyjdzie idealnie sprężyste i smaczne! 

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kopytka według klasycznej metody czwórki 

Składniki:

  • 1.5 kg ziemniaków mączystych,
  • mąka pszenna,
  • sól,
  • 2 nieduże jajka.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę lub dokładnie ugnieć i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  2. Gdy bulwy będą zimne, przenosimy je na stolnicę, robimy kwadrat, który następnie dzielimy na cztery części (stąd nazwa: metoda czwórki). 1/4 ziemniaków układamy na pozostałych, a w puste miejsce wsypujemy mąkę pszenną. 
  3. Po tym czasie do ziemniaków dodaj jajka oraz sól. Wskazówka - warto stopniowo dodawać mąkę i obserwować teksturę wyrabianego ciasta. Jej zbyt duża ilość sprawi, że kopytka będą twarde i nieapetyczne.
  4. Masę energicznie wyrabiaj, formując elastyczny, jednolity wałek. 
  5. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
  6. Ziemniaczaną masę podziel na kawałki, z każdej porcji uformuj wałek, a następnie wytnij przy pomocy ostrego noża charakterystyczne skośne kopytka.
  7. Kopytka ugotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia. 
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami - polecamy podsmażyć je z masłem i listkami szałwii, lub podać na słodko z cukrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.