Ciasto z galaretką, czyli kolorowe szaleństwo, które zachwyci Ciebie i Twoich bliskich!

Ciasto z galaretką to mistrzostwo w zakresie smaku i wyglądu. Połączenie puszystego biszkoptu, soczystej galaretki o intensywnych kolorach i delikatnego kremu sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowym doznaniem. Ciesz się wyjątkowym smakiem, który sprawi, że to ciasto stanie się ulubioną słodką przekąską na każdą okazję!

Ciasta z truskawkami i galaretką. Truskawkowe rozkosze na każdą okazję

Ciasto z galaretką oznacza jedno: przygotuj się na wyjątkowe doznania smakowe z prawdziwymi gwiazdami sezonu — truskawkami! Tradycyjne połączenie ciasta z truskawkami i galaretką sprawi, że każdy łasuch nie będzie mógł się oprzeć temu smakowi. Puszysty biszkopt stanowi idealną bazę, na której spoczywają soczyste plasterki truskawek, dodając nuty słodyczy i świeżości. Ale to nie koniec! Kolejna warstwa to wykwintna galaretka, która otacza owoce swoim soczystym, lekko kwaskowym smakiem, nadając ciastu niepowtarzalnego charakteru. To ciasto doskonale sprawdzi się na rodzinne przyjęcia, urodziny czy specjalne okazje, gdy chcesz podarować swoim bliskim coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowanie go nie zajmie Ci wiele czasu, a efekt będzie zachwycający.

Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką: gotowe w mgnieniu oka

Lubisz desery z owocami sezonowymi, lecz nie masz czasu na ich przygotowanie? Najsmaczniejsze słodkości nie zawsze wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni. To prosty w przygotowaniu deser, który przeniesie Cię w świat soczystych truskawek i galaretki.

Składniki: opakowanie biszkoptów podłużnych, 200 g truskawek pokrojonych na plasterki, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 500 ml wrzącej wody, śmietana kremówka 

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopty rozłóż na blaszce.
  2. Rozłóż pokrojone truskawki równomiernie na wierzchu biszkoptów.
  3. W misce rozpuść oba opakowania galaretki truskawkowej w 500 ml wrzącej wody, mieszając dokładnie, aż całkowicie się rozpuści.
  4. Delikatnie wlej rozpuszczoną galaretkę na biszkopty z truskawkami, starając się równomiernie pokryć całą powierzchnię.
  5. Umieść ciasto w lodówce i pozostaw je do schłodzenia i stężenia galaretki przez około 2-3 godziny.
  6. Po stężeniu galaretki możesz podać ciasto z bitą śmietaną.
Zobacz wideo Galette z truskawkami

Ciasto bez pieczenia z galaretką: obowiązkowe na każdym stole!

Nie lubisz piec, a masz ochotę na coś słodkiego? W takim razie ciasto bez pieczenia z galaretką będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem! Aby rozpocząć przygotowanie tego deseru, potrzebujesz kilku prostych składników. Chrupiący spód z herbatników stanowi podstawę tego przysmaku. Wystarczy rozdrobnić ciasteczka i wymieszać z roztopionym masłem, aby stworzyć doskonałą bazę. Teraz czas na galaretkę. Wybierz swój ulubiony smak i przygotuj ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Składanie warstw to bardzo prosta sprawa. Wystarczy, że na spód z herbatników wylejesz połowę przygotowanej galaretki i umieścisz w lodówce by stężała. Gdy pierwsza warstwa galaretki stanie się lekko kleista, można dodać drugą porcję przygotowanej galaretki i wstawić ponownie do lodówki. Po czterech godzinach chłodzenia ciasto powinno być gotowe do podania. Możesz udekorować je owocami i ubitą śmietanką kremówką!

Ciasto z jabłkami i galaretką: deser na jesienne wieczory

Kwaskowate jabłka, otulone delikatnym ciastem, a na wierzchu błyszcząca galaretka — to wszystko czeka na Ciebie w prostym cieście z jabłkami i galaretką. Aby przygotować to wyjątkowe ciasto, potrzebujesz kilku prostych składników. Najpierw przygotuj kruchą podstawę ciasta. Możesz użyć gotowego ciasta kruchego lub przygotować je samodzielnie. Następnie obierz i pokrój jabłka na cienkie plasterki. Upewnij się, że jabłka są świeże i soczyste, aby dodać do ciasta intensywnego smaku. Umieść plasterki jabłek na wierzchu ciasta, równomiernie rozkładając je na całej powierzchni. Możesz również dodać odrobinę cynamonu, aby wzmocnić aromat jabłek. Wybierz ulubiony smak galaretki i przygotuj ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odczekaj chwilę, aż galaretka delikatnie ostygnie, ale nie stężeje całkowicie i wlej rozpuszczoną, ale jeszcze płynną galaretkę na wierzch jabłek, starając się równomiernie pokryć całą powierzchnię. Po wylaniu galaretki umieść ciasto w lodówce i pozostaw je tam przez kilka godzin, aż galaretka stężeje i ciasto się schłodzi.

Ciasto z galaretką i truskawkamiCiasto z galaretką i truskawkami zdjęcie ilustracyjne; fot. ffolas / shutterstock.com

Ciasta z galaretką i budyniem: wyjątkowe smaki w pysznym deserze

Ciasta z galaretką i budyniem to prawdziwe delicje dla miłośników słodkości. Te ciasta są często łatwe w przygotowaniu i mogą być ozdobą każdego stołu na różne okazje. Dodatek owoców, bita śmietana lub polewa czekoladowa nadaje im dodatkowy smakowy akcent. Niezależnie od tego, czy wybierzesz tradycyjne ciasto z galaretką i budyniem, czy też eksperymentujesz z różnymi smakami i dekoracjami, te słodkie wypieki są gwarancją rozpieszczenia podniebienia i zadowolenia wszystkich łasuchów.

Ciasto z galaretką z Thermomixa? Ułatw sobie pracę!

Thermomix to urządzenie, które zawojowało polski rynek gadżetów elektronicznych. Większości z nas kojarzy się on jednak głównie z gotowaniem. Tymczasem urządzenie świetnie sprawdzi się jako pomocnik w przygotowaniu domowych ciast. Zarówno na dedykowanej platformie z przepisami jak i w internecie znajdziemy mnóstwo receptur na ciasta, w tym także ciasto z galaretką, w którego przygotowaniu będzie nam pomocny wielofunkcyjny robot. Oto przepis jak przygotować puszysty biszkopt do ciasta z pomocą urządzenia.

Składniki: szczypty soli, 120 gramów mąki pszennej, 120 gramów cukru, 4 jaja

Przygotowanie: 

  • Załóż motylek do naczynia miksującego, a następnie umieść w nim jajka i cukier (funkcja: ubijanie; czas: 6 min/ temperatura: 37st; obroty: 4) 
  • Dodaj wokół motylka mąkę i sól, wynieszaj (czas: 4 sek/ obroty: 4)
  • Usuń motylek, a zawartość naczynia miksującego dokładnie wymieszaj kopystką
  • Gotową masę przełóż do blachy i piecz około 20-25min w temperaturze 180° C "do suchego patyczka"

Zobacz też: Ciasto z galaretką - proste przepisy na ciasto z dodatkiem galaretki. Cztery deserowe hity

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.