Zanurz je w mieszance z tych składników. Kotlety będą idealnie chrupiące i znikną w mig

Szukasz pomysłu na idealną panierkę? Podajemy przepis, z którym będzie można przygotować fantastyczny obiad. Kotlety zrobione w ten sposób są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Kluczowy będzie jeden składnik.

Kotlety z fileta z kurczaka będą miały właściwy smak i strukturę, jeśli przyrządzi się je ze specjalną panierką. Jednym ze składników, których nie może w niej zabraknąć jest żółty ser. Oprócz tego przyda się kilka przypraw, dzięki którym podkręci się smak kotletów. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu.

Zobacz wideo Jak dbać o sadzonki pomidora?

Kotlety w panierce serowej. To przepyszne danie skradnie wasze podniebienia

Do przyrządzenia chrupiącej panierki będą potrzebne ser, mleko, jajko i przyprawy. Idealnie sprawdzą się suszony czosnek, słodka papryka, pieprz cayenne oraz kolendra. Do smażenia najlepiej będzie użyć oleju rzepakowego.  

Składniki:

  • podwójny filet kurczaka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • kawałek żółtego sera,
  • szklanka mleka,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • kolendra,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Zrobisz je w kilka chwil. Wystarczy wymieszać składniki i zanurzyć w nich mięso

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka pokrój w plastry. Dopraw je solą i pieprzem.
  2. Wymieszaj w misce mąkę z suszonym czosnkiem, słodką papryką, pieprzem cayenne i kolendrą. Całość zalej mlekiem, dodaj starty na dużych oczkach tarki żółty ser, wbij jajko i wyrabiaj całość, aż powstanie jednolita masa.
  3. Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj w przygotowanej panierce i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety powinny się zarumienić. Smacznego!

Gotowe kotlety smakują najlepiej z dodatkiem gotowanych ziemniaków, sałatki z pomidorami albo surówką z młodej kapusty. Warto podawać je bezpośrednio po przygotowaniu. Odgrzewane stracą smak i nie będą odpowiednio soczyste.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: