Kotlety z fileta z kurczaka będą miały właściwy smak i strukturę, jeśli przyrządzi się je ze specjalną panierką. Jednym ze składników, których nie może w niej zabraknąć jest żółty ser. Oprócz tego przyda się kilka przypraw, dzięki którym podkręci się smak kotletów. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu.
Zobacz wideo Jak dbać o sadzonki pomidora?
Kotlety w panierce serowej. To przepyszne danie skradnie wasze podniebienia
Do przyrządzenia chrupiącej panierki będą potrzebne ser, mleko, jajko i przyprawy. Idealnie sprawdzą się suszony czosnek, słodka papryka, pieprz cayenne oraz kolendra. Do smażenia najlepiej będzie użyć oleju rzepakowego.
Składniki:
- podwójny filet kurczaka,
- szklanka mąki pszennej,
- jajko,
- kawałek żółtego sera,
- szklanka mleka,
- pół łyżeczki suszonego czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- kolendra,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Zrobisz je w kilka chwil. Wystarczy wymieszać składniki i zanurzyć w nich mięso
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka pokrój w plastry. Dopraw je solą i pieprzem.
- Wymieszaj w misce mąkę z suszonym czosnkiem, słodką papryką, pieprzem cayenne i kolendrą. Całość zalej mlekiem, dodaj starty na dużych oczkach tarki żółty ser, wbij jajko i wyrabiaj całość, aż powstanie jednolita masa.
- Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj w przygotowanej panierce i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety powinny się zarumienić. Smacznego!
Gotowe kotlety smakują najlepiej z dodatkiem gotowanych ziemniaków, sałatki z pomidorami albo surówką z młodej kapusty. Warto podawać je bezpośrednio po przygotowaniu. Odgrzewane stracą smak i nie będą odpowiednio soczyste.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl