-
Haps
-
Jak przygotować
- To ciasto znamy od lat z telewizyjnych reklam. Sprzedawane w formie proszku, w domowej wersji jest dużo lepsze
To ciasto znamy od lat z telewizyjnych reklam. Sprzedawane w formie proszku, w domowej wersji jest dużo lepsze
Niektóre potrawy, czy desery nie są znane z rodzinnych opowieści, czy babcinych zeszytów, a z telewizji. To ciasto swoją sławę zdobyło na dużym ekranie i każdy je z pewnością zna. Sprzedawane w sklepie w formie proszku, nie ma podjazdy do domowej wersji.
Zobacz wideo
Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową
Oglądając telewizję można się natknąć na programy, a także spoty reklamowe, które przedstawiają pyszne dania i desery. Dobrym przykładem jest reklama, która została po raz pierwszy wyemitowana w telewizji prawie 20 lat temu. Wtedy bowiem swoją sławę zdobył kopiec kreta, który pobił wszelkie rekordy sprzedaży. Każdy chciał zrobić to ciasto w domu, a w sklepach aż brakowało proszku, z którego można było go zrobić. Dziś ten wypiek u niektórych poszedł w zapomnienie, dlatego warto o nim przypomnieć. Jednak my polecamy wykonać go własnoręcznie od początku do końca. Podajemy przepis, który nigdy nie zawiedzie.
Przepis na kopiec kreta
Składniki na ciasto
- pół kilo mąki pszennej,
- 200 g drobnego cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem
- pół litra śmietanki 30%,
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
- 60 ml wrzątku,
- pół tabliczki mlecznej czekolady.
Składniki dodatkowe
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem ciasta. Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj również cukier, wymieszaj.
- Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę, natomiast żółtka wymieszaj z olejem i mlekiem. Wszystko przenieś do miski z suchymi składnikami i dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Tortownicę wysmaruj niewielką ilością masła i podsyp mąką. Do tak przygotowanej blaszki przelej powstałe ciasto. Wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Po wypieczeniu wyjmij z urządzenia, odstaw do przestudzenia.
- Teraz czas na przyrządzenie masy śmietankowej. Żelatynę rozpuść we wrzątku, czekoladę zetrzyj na tarce. Śmietankę ubij na sztywno na wysokich obrotach, pod sam koniec dodaj cukier, czekoladę i zimną żelatynę. Odstaw ją na 10 minut do lodówki.
- Następnie z biszkoptu wydrąż środek. Pamiętaj jednak, aby zostawić około 2-3 cm od brzegu i spód i podobnej grubości. Na tak powstałym dnie ułóż przekrojone na pół banany.
- Wcześniej przygotowaną masę rozsmaruj na bananach tworząc zgrabny kopiec. Wierzch posyp pozostałym, pokruszonym biszkoptem. Tak przyrządzone ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl