To ciasto znamy od lat z telewizyjnych reklam. Sprzedawane w formie proszku, w domowej wersji jest dużo lepsze

Niektóre potrawy, czy desery nie są znane z rodzinnych opowieści, czy babcinych zeszytów, a z telewizji. To ciasto swoją sławę zdobyło na dużym ekranie i każdy je z pewnością zna. Sprzedawane w sklepie w formie proszku, nie ma podjazdy do domowej wersji.
Zobacz wideo Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową

Oglądając telewizję można się natknąć na programy, a także spoty reklamowe, które przedstawiają pyszne dania i desery. Dobrym przykładem jest reklama, która została po raz pierwszy wyemitowana w telewizji prawie 20 lat temu. Wtedy bowiem swoją sławę zdobył kopiec kreta, który pobił wszelkie rekordy sprzedaży. Każdy chciał zrobić to ciasto w domu, a w sklepach aż brakowało proszku, z którego można było go zrobić. Dziś ten wypiek u niektórych poszedł w zapomnienie, dlatego warto o nim przypomnieć. Jednak my polecamy wykonać go własnoręcznie od początku do końca. Podajemy przepis, który nigdy nie zawiedzie.

Przepis na kopiec kreta

Składniki na ciasto

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem

  • pół litra śmietanki 30%,
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 60 ml wrzątku,
  • pół tabliczki mlecznej czekolady.

Składniki dodatkowe

  • 5 bananów.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem ciasta. Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj również cukier, wymieszaj.
  2. Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę, natomiast żółtka wymieszaj z olejem i mlekiem. Wszystko przenieś do miski z suchymi składnikami i dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Tortownicę wysmaruj niewielką ilością masła i podsyp mąką. Do tak przygotowanej blaszki przelej powstałe ciasto. Wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Po wypieczeniu wyjmij z urządzenia, odstaw do przestudzenia.
  4. Teraz czas na przyrządzenie masy śmietankowej. Żelatynę rozpuść we wrzątku, czekoladę zetrzyj na tarce. Śmietankę ubij na sztywno na wysokich obrotach, pod sam koniec dodaj cukier, czekoladę i zimną żelatynę. Odstaw ją na 10 minut do lodówki.
  5. Następnie z biszkoptu wydrąż środek. Pamiętaj jednak, aby zostawić około 2-3 cm od brzegu i spód i podobnej grubości. Na tak powstałym dnie ułóż przekrojone na pół banany.
  6. Wcześniej przygotowaną masę rozsmaruj na bananach tworząc zgrabny kopiec. Wierzch posyp pozostałym, pokruszonym biszkoptem. Tak przyrządzone ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.