Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W maju nasza dieta staje się coraz bogatsza, a wszystko dzięki obłędnie smacznym i świeżym produktom sezonowym, które królują w domowym menu. Poza kapustami, nowalijkami i pierwszymi owocami warto skusić się na rabarbar, który dodany do ciasta skradnie serca nawet najbardziej wymagających podniebień.
Ciasto z rabarbarem, czyli pulchne i lekkie jak chmurka "rabarbarowe love"
Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto. Swojskie wypieki rodem z przepiśnika babci, zna i uwielbia niemal każdy. Wraz z nadejściem wiosny do świata cukierniczego wkrada się coraz więcej kolorów oraz świeżych dodatków takich jak owoce i warzywa. Przedstawicielem, który od kilku tygodni figuruje na najlepszych półkach w warzywniakach i bazarkach, jest oczywiście rabarbar, który ceniony jest za obłędny słodko-kwaśny smak oraz piękną barwę i prezencję.
Rabarbarowe ciasto zachwyci każdego. Bazą są jaja, mąka i jogurt grecki, który nada całości pulchności oraz sprawi, że wypiek będzie przyjemnie wilgotny. Przysłowiową wisienką na torcie jest kultowa kruszonka, która w połączeniu ze sprężystym plackiem i rabarbarem da obłędny smak i przyjemną chrupkość.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser
Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
- 500 g czerwonych łodyg rabarbaru,
- 180 g jogurtu naturalnego,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- cukier wanilinowy,
- 3 jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka oleju.
Kruszonka:
- 2 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zrobienia kruszonki - w miseczce połącz masło, mąkę i cukier. Wszystkie składniki ucieraj do momentu powstania konsystencji przypominającej piasek. Całość ulep w kulę i włóż do lodówki.
- Do dużej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Sypkie produkty dokładnie zamieszaj, a następnie wlej olej, wbij jajka i na koniec dodaj jogurt naturalny.
- Wszystkie składniki ubij na kremową, jednolitą masę. Przelej ją do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy, a najlepiej tortownicy.
- Na koniec dokładnie umyj rabarbar, pokrój go w jednakowej długości kawałki i ładnie ułóż na wierzchu ciasta. Wskazówka - tnąc rabarbar na ukos, w jednakowe kawałki możesz ułożyć ładne, estetyczne kwiaty na cieście.
- Całość posyp kruszonką.
- Ciasto piecz przez 50 w 180 stopniach C. Smacznego!