"Rabarbarowe love", czyli obłędne ciasto z sezonowym rarytasem. Wyjdzie pulchne i miękkie jak chmurka

W warzywniakach i na straganach powoli roi się od soczystych kolorów i sezonowych dóbr. Jedną ze smaczniejszych propozycji jest rabarbar, który ma rozmaite zastosowanie w kuchni. Absolutną rewelacją jest natomiast "Rabarbarowe love", czyli pulchne i wilgotne ciasto z dodatkiem sezonowego warzywa. Wypiek będzie smaczny i spektakularny dzięki banalnej metodzie z dodatkiem nabiału.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W maju nasza dieta staje się coraz bogatsza, a wszystko dzięki obłędnie smacznym i świeżym produktom sezonowym, które królują w domowym menu. Poza kapustami, nowalijkami i pierwszymi owocami warto skusić się na rabarbar, który dodany do ciasta skradnie serca nawet najbardziej wymagających podniebień. 

Ciasto z rabarbarem, czyli pulchne i lekkie jak chmurka "rabarbarowe love"

Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto. Swojskie wypieki rodem z przepiśnika babci, zna i uwielbia niemal każdy. Wraz z nadejściem wiosny do świata cukierniczego wkrada się coraz więcej kolorów oraz świeżych dodatków takich jak owoce i warzywa. Przedstawicielem, który od kilku tygodni figuruje na najlepszych półkach w warzywniakach i bazarkach, jest oczywiście rabarbar, który ceniony jest za obłędny słodko-kwaśny smak oraz piękną barwę i prezencję. 

Rabarbarowe ciasto zachwyci każdego. Bazą są jaja, mąka i jogurt grecki, który nada całości pulchności oraz sprawi, że wypiek będzie przyjemnie wilgotny. Przysłowiową wisienką na torcie jest kultowa kruszonka, która w połączeniu ze sprężystym plackiem i rabarbarem da obłędny smak i przyjemną chrupkość. 

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

  • 500 g czerwonych łodyg rabarbaru,
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka oleju.

Kruszonka:

  • 2 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zrobienia kruszonki - w miseczce połącz masło, mąkę i cukier. Wszystkie składniki ucieraj do momentu powstania konsystencji przypominającej piasek. Całość ulep w kulę i włóż do lodówki. 
  2. Do dużej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Sypkie produkty dokładnie zamieszaj, a następnie wlej olej, wbij jajka i na koniec dodaj jogurt naturalny. 
  3. Wszystkie składniki ubij na kremową, jednolitą masę. Przelej ją do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy, a najlepiej tortownicy.
  4. Na koniec dokładnie umyj rabarbar, pokrój go w jednakowej długości kawałki i ładnie ułóż na wierzchu ciasta. Wskazówka - tnąc rabarbar na ukos, w jednakowe kawałki możesz ułożyć ładne, estetyczne kwiaty na cieście. 
  5. Całość posyp kruszonką. 
  6. Ciasto piecz przez 50 w 180 stopniach C. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.