Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni i długo możemy się spierać, czy lepsze są z cukrem, czy może z sosem, ale jedno jest pewne - wszyscy je uwielbiamy. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić placki ziemniaczane, żeby podkręcić ich smak i zaskoczyć najbliższych, mamy dla ciebie przepis prosto od naszej ulubionej Miss Polonia, Ewy Wachowicz. Co takiego niezwykłego jest w jej plackach? Otóż dodatki - znajdziemy tam czosnek, śmietanę i coś, co wszyscy kochamy - żółty ser.
Jak zrobić placki ziemniaczane? Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 4 większe ziemniaki
- garść startego żółtego sera
- połowa cebuli
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka jogurtu lub śmietany
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- olej do smażenia
Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz - jak je zrobić?
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski.
- Jajko roztrzep i dodaj do ziemniaków. Dodaj także ser, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek.
- Dopraw do smaku przyprawami i dodaj łyżkę jogurtu lub śmietany. Następnie dodaj tyle mąki, by uzyskać dość gęstą, zwartą masę. Zazwyczaj wystarczą trzy łyżki, ale może być więcej lub mniej - musisz wyczuć.
- Na patelni porządnie rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta na placki i kładź je na mocno rozgrzanym tłuszczu.
- Smaż na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu podawaj z kleksem śmietany, łososiem wędzonym na zimno lub kozim serem, jeśli lubisz.
Przepis pochodzi ze strony: ewawachowicz.pl