Placki ziemniaczane niczym sztabki złota. Ewa Wachowicz dodaje do nich ukochany składnik każdego Polaka

Placki ziemniaczane to świętość dla każdej gospodyni i jeśli któraś myśli, że robi je perfekcyjnie to... najpewniej ma rację. Warto jednak zerwać z przyzwyczajeniami i zrobić placki ziemniaczane z przepisu Ewy Wachowicz. Są złote, chrupiące i absolutnie przepyszne, a to dzięki dodatkowi, o którym nawet nie pomyślicie, a na pewno macie go w lodówce.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni i długo możemy się spierać, czy lepsze są z cukrem, czy może z sosem, ale jedno jest pewne - wszyscy je uwielbiamy. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić placki ziemniaczane, żeby podkręcić ich smak i zaskoczyć najbliższych, mamy dla ciebie przepis prosto od naszej ulubionej Miss Polonia, Ewy Wachowicz. Co takiego niezwykłego jest w jej plackach? Otóż dodatki - znajdziemy tam czosnek, śmietanę i coś, co wszyscy kochamy - żółty ser. 

Jak zrobić placki ziemniaczane? Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 większe ziemniaki
  • garść startego żółtego sera
  • połowa cebuli
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka jogurtu lub śmietany
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz - jak je zrobić?

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski. 
  2. Jajko roztrzep i dodaj do ziemniaków. Dodaj także ser, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. 
  3. Dopraw do smaku przyprawami i dodaj łyżkę jogurtu lub śmietany. Następnie dodaj tyle mąki, by uzyskać dość gęstą, zwartą masę. Zazwyczaj wystarczą trzy łyżki, ale może być więcej lub mniej - musisz wyczuć. 
  4. Na patelni porządnie rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta na placki i kładź je na mocno rozgrzanym tłuszczu. 
  5. Smaż na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu podawaj z kleksem śmietany, łososiem wędzonym na zimno lub kozim serem, jeśli lubisz. 

Przepis pochodzi ze strony: ewawachowicz.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.