• Link został skopiowany

Kompot z rabarbaru, czyli najlepszy napój na wiosnę. Słodkiego smaku doda mu cukier i coś czerwonego

Kompot z rabarbaru to fantastyczny, orzeźwiający napój, który przygotujesz w bardzo prosty sposób. Jednak czasami wychodzi cierpki i żeby zabić ten smak, zazwyczaj dodajemy cukier. Bywa, że jest go za dużo i z pysznego kompotu robi się ulepek. Jak temu zapobiec? Smak kompotu podrasujesz sezonowym owocem. Będzie jeszcze pyszniejszy.
Kompot z rabarbaru
Piotr Krzeslak /Shutterstock

Więcej przepisów na rabarbar znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciężko wyobrazić sobie rzeczy łatwiejsze do zrobienia niż kompoty. Nie inaczej jest w przypadku kompotu z rabarbaru, który smakuje idealnie na ciepło jako dodatek do niedzielnego obiadu, ale także na zimno, a dodatkowo świetnie orzeźwia. Rabarbar to warzywo, które pojawia się w ogrodach już w kwietniu, dlatego śmiało możemy kombinować z przepisami i smakami kompotu. Dziś podpowiemy, jak naturalnie dosłodzić kompot z rabarbaru i dodać mu więcej smaku i witamin. Co powiesz na kompot z rabarbaru z truskawkowym twistem? 

Jak zrobić kompot z rabarbaru, żeby był słodszy? Sam cukier to nie wszystko

Składniki:

  • 1 kg łodyg rabarbaru
  • garść słodkich truskawek
  • cukier do smaku
  • ok. 2,5 l wody

Sposób wykonania:

  1. Łodygo rabarbaru oczyść z zabrudzeń i pokrój je na mniejsze kawałki. 
  2. Rabarbar przełóż do garnka i zalej go wodą. Na niewielkiej mocy palnika gotuj go przez ok. pół godziny pod przykryciem. 
  3. Po tym czasie kawałki rabarbaru powinny zacząć się rozwarstwiać. Odlej ok. 400 ml wody i włóż do niej umyte i pokrojone truskawki. Zmiksuj całość i wlej do garnka. Wymieszaj i gotuj przez pięć minut. 
  4. Po tym czasie sprawdź słodycz kompotu i dodaj tyle cukru, by smak ci odpowiadał. Następnie przecedź kompot przez sito. Zazwyczaj sprawiało mi to problem, ponieważ włókna rabarbaru zatykają małe otwory, dlatego odcedzam go na dwa razy - najpierw przez durszlak, następnie przez sitko.

Kompot z rabarbaru możesz osłodzić także miodem. Warto jednak pamiętać, że miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości zdrowotne. 

Więcej o: