Więcej przepisów na rabarbar znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciężko wyobrazić sobie rzeczy łatwiejsze do zrobienia niż kompoty. Nie inaczej jest w przypadku kompotu z rabarbaru, który smakuje idealnie na ciepło jako dodatek do niedzielnego obiadu, ale także na zimno, a dodatkowo świetnie orzeźwia. Rabarbar to warzywo, które pojawia się w ogrodach już w kwietniu, dlatego śmiało możemy kombinować z przepisami i smakami kompotu. Dziś podpowiemy, jak naturalnie dosłodzić kompot z rabarbaru i dodać mu więcej smaku i witamin. Co powiesz na kompot z rabarbaru z truskawkowym twistem?
Jak zrobić kompot z rabarbaru, żeby był słodszy? Sam cukier to nie wszystko
Składniki:
- 1 kg łodyg rabarbaru
- garść słodkich truskawek
- cukier do smaku
- ok. 2,5 l wody
Sposób wykonania:
- Łodygo rabarbaru oczyść z zabrudzeń i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Rabarbar przełóż do garnka i zalej go wodą. Na niewielkiej mocy palnika gotuj go przez ok. pół godziny pod przykryciem.
- Po tym czasie kawałki rabarbaru powinny zacząć się rozwarstwiać. Odlej ok. 400 ml wody i włóż do niej umyte i pokrojone truskawki. Zmiksuj całość i wlej do garnka. Wymieszaj i gotuj przez pięć minut.
- Po tym czasie sprawdź słodycz kompotu i dodaj tyle cukru, by smak ci odpowiadał. Następnie przecedź kompot przez sito. Zazwyczaj sprawiało mi to problem, ponieważ włókna rabarbaru zatykają małe otwory, dlatego odcedzam go na dwa razy - najpierw przez durszlak, następnie przez sitko.
Kompot z rabarbaru możesz osłodzić także miodem. Warto jednak pamiętać, że miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości zdrowotne.