Te ogórki zdetronizują nawet uwielbiane małosolne. Wystarczy jedna przyprawa

Ogórki małosolne wiele osób kocha nad życie. Istnieje jednak tak wiele przepisów na przetwory z tego warzywa, że szkoda byłoby skupiać się tylko na tych jednych. Ogórki gyros czy też ogórki w zalewie gyros, to coś, co ma szansę pokonać nawet uwielbialne małosolne. Wszystko za sprawą popularnej przyprawy.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Ogórki gyros. Są lepsze nawet od małosolnych

Wiosna to prawdziwy szał na ogórki. W tym okresie najczęściej przygotowujemy je w wersji małosolnej. Można to zrobić zarówno w zalewie, jak i na sucho, w woreczku strunowym. Której opcji byśmy nie wybrali, jedno jest pewne - ogórki małosolne wiele osób kocha nad życie! Czy zatem jest możliwe, żeby istniało coś jeszcze lepszego? Naszym zdaniem tak - to ogórki gyros. Świetnie pasują do kanapek, można wkroić je również do sałatek, podawać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę na imprezach

Zobacz wideo Jak zrobić ogórki małosolne na sucho? To proste i będą gotowe w kilka godzin

Jak zrobić ogórki gyros? To bardzo łatwe. Poradzą sobie nawet osoby, które nigdy wcześniej nie robiły żadnych przetworów. Potrzebne będą między innymi papryka, marchewki, czosnek, ocet, sól oraz oczywiście opakowanie popularnej przyprawy gyros. Jak się w takim razie za to zabrać? Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis.

Przepis na ogórki gyros krok po kroku

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych,
  • 3 czerwone papryki,
  • 2 marchewki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki soli,
  • szklanka octu 10 proc.,
  • opakowanie przyprawy gyros,
  • 2 szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Ogórki sklepowe najpierw najlepiej namoczyć w wodzie przez około 2 godziny. Potem porządnie je myjemy, ale nie obieramy ich ze skórki. Osuszamy i kroimy w plasterki lub w trochę grubsze kawałki. To zależy od waszych preferencji. Przekładamy je do dużego garnka lub miski i solimy. W czasie, gdy będą puszczać sok, przygotowujemy resztę warzyw. Z papryk wycinamy gniazda i kroimy w mniejsze plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w plastry - jak wolicie. Wszystko dodajemy do naczynia z ogórkami.

Robimy zalewę z mieszanki octu, cukru, oleju oraz przyprawy gyros, czyli, obok ogórków, naszego najważniejszego składnika. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy do wcześniej przygotowanych warzyw. Naczynie odstawiamy na około 6-7 godzin. Warzywa w tym czasie puszczą sok.

Po tym czasie ogórki gyros razem z zalewą przekładamy do suchych i czystych słoików. Mocno zakręcamy wieczka i pasteryzujemy słoiki. O tym, na czym polega pasteryzacja, dowiecie się z naszego tekstu - znajdziecie go pod tym linkiem. Gorące słoiki ostawiamy do naturalnego wystudzenia i przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu. Wekowanie można uznać za zakończone sukcesem, jeśli nakrętki słoików są wklęsłe. 

Więcej o: