To na obiad jedzą Lewandowscy, gdy za oknem pojawia się wiosna. Jednego składnika nie żałują

Okres na sezonowe dania czas zacząć. Wykorzystanie owoców i warzyw, które w danym czasie są najlepsze jest bardzo dobrym posunięciem. Taką zasadę przyjmuje Anna Lewandowska, która dla swojej rodziny gotuje zdrowo i ze smakiem. Podzieliła się swoim przepisem na chłodnik, który robi z sezonowych warzyw. Wtedy wychodzi najlepszy.
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Anna Lewandowska to ikona, która znana jest na całym świecie. Oprócz bycia mamą jest także sportsmenką, trenerką personalną, dietetyczką oraz osobowością medialną. Prowadzi również bloga, na którym dzieli się swoimi przepisami i pokazuje jak można jeść zdrowo i smacznie. Jej przepisy są przykładem dań, w których nie trzeba się ograniczać, aby zjeść dobrze.

Jakiś czas temu postanowiła przedstawić recepturę na danie sezonowe, jakim jest chłodnik. Nie robi go jednak z botwinki i jajek lecz ze świeżego ogórka i cukinii. Aby danie było smaczniejsze dodaje do niego ząbek czosnku, nie żałuje również świeżego koperku. Bazą jej potrawy jest jogurt naturalny, który w połączeniu z innymi składnikami jest naprawdę apetyczny. Jak sama napisała we wpisie, robi go co roku i nie wyobraża sobie lata bez tej potrawy. Przypomina również, że danie to pomoże w odpowiednim nawodnieniu organizmu. Jest to szczególnie przydatne w okresie, gdy na dworze słońce aż praży.

Przepis na chłodnik Anny Lewandowskiej

Składniki

  • duży zielony ogórek,
  • pół cukinii,
  • ząbek czosnku,
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki świeżego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ogórka i cukinię obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przenieś je do miski i delikatnie posól. Tak przygotowane warzywa odstaw na około 5 minut.
  2. Po tym czasie odcedź powstały nadmiar wody. Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także pieprz i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj i obficie posyp koperkiem. Na koniec nie zapomnij umieścić dania w lodówce, wtedy jest najsmaczniejsze. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: