Drożdżówka z rabarbarem - sezonowy deser, który posmakuje każdemu

Drożdżówka z rabarbarem, puszysta w środku i pokryta słodką kruszonką, to dla wielu osób smak dzieciństwa. Przedstawimy kilka propozycji na przepyszne ciasto drożdżowe i bułeczki z rabarbarem.

Przepis na drożdżówki z rabarbarem – wersja dla leniuchów 

Przepis na drożdżówki z rabarbarem nie musi być trudny. Sprawdzona receptura, którą prezentujemy poniżej, jest doskonałym tego przykładem. Co ważne, przygotowanie przepysznych drożdżówek zajmie nam niewiele czasu. Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to idealny letni podwieczorek. Poniżej znajdziesz przepis.

Drożdżówki z rabarbarem – przepis:

Składniki:  

  • pół kilograma mąki 
  • 250 g cukru 
  • 3 jaja 
  • szklanka letniego mleka 
  • odrobinka soli 
  • ½ szklanki oleju 
  • 2 opakowania suchych drożdży 
  • pół kilograma rabarbaru 

Składniki na kruszonkę: 

  • 180 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 120 g masła - roztopionego 

Wykonanie:  

  1. Przesiej mąkę.  
  2. Przesyp ją do miski. 
  3. Wsyp suche drożdże. 
  4. Wsyp cukier. 
  5. Całość zalej letnim mlekiem. 
  6. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na pół godziny. 
  7. Później dodaj sól.  
  8. Roztrzep jajko i dodaj do zawartości. 
  9. Dolej olej. Całość zmiksuj. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na półtorej godziny. 
  10. Później krótko zmiksuj. 
  11. Przygotuj formę, wykładając ją papierem do pieczenia. 
  12. Umyj rabarbar i pokrój go na małe kawałki.
  13. Zasyp rabarbar cukrem i smaż przez 5 minut.
  14.  Z ciasta uformuj kulki, rozwałkuj je.
  15. Nałóż odsączony rabarbar na ciasto i dokładnie je posklejaj.
  16. Wykonaj kruszonkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrób na kruszonkę.  
  17. Tak przygotowaną kruszonką posyp drożdżówki.
  18. Bułeczki odstaw na 20 minut.  
  19. Drożdżówki włóż do zimnego piekarnika, nastaw na 175°C i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu zostaw do wystudzenia. 
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami - idealne do szkoły, pracy, na wyjazd

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami to znakomity sposób na drugie śniadanie. Mała słodycz, która zaspokoi głód podczas intensywnego dnia. Sprawdź koniecznie, jak wykonać te pyszności, a nie pożałujesz! 

Przepis z kruszonką:  

Składniki na ciasto

  • 25 g świeżych drożdży 
  • 30 ml ciepłego mleka 
  • 150 g cukru 
  • 150 g masła roztopionego 
  • 8 g cukru z prawdziwą wanilią 
  • żółtko + 2 jaja 

Składniki na kruszonkę: 

  • 140 g cukru 
  • 50 g masła 
  • 8 g cukru z wanilią 
  • 80 g mąki pszennej typu tortowego 

Pozostałe składniki:

  • 350 g rabarbaru 
  • 350 g truskawek 
  • 3 łyżki cukru 
  • 3 łyżki mleka 

 Wykonanie krok po kroku: 

  1. Wykonaj zaczyn. Do miski wlej ciepłe mleko. Dodaj pokruszone drożdże. Dodaj połowę cukru i całość wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dołóż 2 łyżki mąki i wymieszaj. Tak przygotowany zaczyn odstaw na 20 minut. 
  2. Do wyrośniętego zaczynu dodaj 2 jajka, żółtko oraz cukry. 
  3. Przesiej mąkę. Wyrób dokładnie ciasto mikserem. 
  4. Odstaw ponownie ciasto pod przykryciem na 60 minut.  
  5. W tym też czasie przygotuj pozostałe składniki. Truskawki i rabarbar dokładnie oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Całość zasyp cukrem. 
  6. Wykonaj kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę należy ze sobą połączyć i wyrobić w rękach.  
  7. Nagrzej piekarnik do 170 °. Przygotuj blaszkę. 
  8. Podziel ciasto na bułeczki. Ułóż na blasze. Środek bułeczek spłaszcz i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Na środku każdej bułki umieść odsączony rabarbar z truskawkami. Bułki posyp kruszonką i wstaw do pieczenia na około 20 minut. Kiedy już się upieką, zostaw je do wystudzenia. 

Drożdżówki z rabarbarem i budyniem - wielki smak, który zachwyci niejednego łasucha! 

Drożdżówki z rabarbarem i budyniem to naprawdę nie lada gratka dla smakoszy. Słodkie bułeczki będą doskonałe nie tylko na popołudniowe spotkania przy kawie z przyjaciółmi, ale i jako małe co nieco w trakcie pracy. Przepis znajdziecie tutaj: 

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 40 g drożdży świeżych 
  • szklanka mleka + 400 ml do wyrobienia budyniu 
  • 60 g cukru 
  • 2 żółtka 
  • 50 g masła 
  • cukier waniliowy 
  • odrobina soli 
  • 5 łodyg rabarbaru 
  • 4 łyżki cukru – do budyniu 
  • 1 budyń śmietankowy 

Składniki na kruszonkę:  

  • pół szklanki mąki 
  • ¼ szklanki cukru 
  • 50 g masła 

Wykonanie:  

  1. Wykonaj zaczyn.  
  2. Drożdże rozkrusz i wymieszaj z cukrem, aż się rozpuści.  
  3. Przesiej mąkę. Dodaj sól, cukier i wanilię. Oddziel żółtka od białek. 
  4. Masło rozpuść w garnku. 
  5. Podgrzej mleko. Do mąki wlej drożdże. Dodaj mleko, żółtka i masło. Całość dokładnie wymieszaj. Później zagnieć ciasto rękami, aż będzie elastyczne.  
  6. Tak przygotowane ciasto przykryj i odstaw na około 45 minut. 
  7. W tym czasie wykonaj budyń. Ugotuj go tak jak na opakowaniu, ale wykorzystując 400 ml mleka.  
  8. Rabarbar dokładnie umyj obierz z liści i pokrój na kawałki. Następnie posyp go cukrem i odstaw na mały ogień na około 5 minut. 
  9. Kiedy ciasto już wyrośnie, przystąp do podzielenia go na mniejsze części. Uformuj z nich bułeczki. Przykryj je następnie ściereczką i odłóż ponownie na 10 minut, aby wyrosły. W tym też czasie możesz przygotować kruszonkę. Połącz wszystkie składniki ze sobą i rozrób dokładnie. Bułki rozpłaszcz i przełóż na blaszkę, którą wcześniej wyłożyłeś papierem. Na drożdżówkach, ułóż budyń, rabarbar i kruszonkę. Całość piecz w temperaturze około 160 - 170 ° przez kwadrans.  

Zobacz też: Ciasto z rabarbarem w różnych odsłonach. Przepis z kruszonką, budyniem i bezą

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.