Jak gotować szparagi, aby były odpowiednio miękkie i pyszne? Sprawdź, jak robi to Ania Starmach

Jak gotować szparagi, aby cieszyć się pełnią smaku i świetnymi właściwościami? Gdy potrzebujesz najlepszych porad, szukaj ich u znawców tematu. Dowiedz się zatem, jak szparagi gotuje Ania Starmach.

Szparagi – jak gotować? Od czego zacząć?

Jak gotować szparagi, aby były jednocześnie miękkie, ale i odpowiednio sprężyste? W artykule znajdziecie kilka istotnych wskazówek od kulinarnych autorytetów, które ułatwią Wam cały proces. Jednak zanim przejdziemy do zasadniczej części, czyli gotowania warto wspomnieć kilka słów o pierwszym etapie, czyli obieraniu, czyszczeniu i dzieleniu. Musimy mieć na uwadze, że każdy rodzaj szparagów, wymaga od nas nieco innych czynności. Tak więc na przykład szparagów zielonych nie musimy obierać. Wystarczy usunąć zdrętwiałe końcówki. W tym też celu wyginamy delikatnie łodygę, a ta sama złamie się w odpowiednim miejscu. Z kolei w przypadku białych szparagów, sprawa ma się nieco inaczej. Białe szparagi obieramy dokładnie z włókien, rozpoczynając od górnej części. Końcówkę należy odciąć.

Szparagi zielone – gotowanie krok po kroku

Gotowanie szparagów zielonych jest niezwykle proste. Chcąc wykonać ten proces w sposób właściwy, należy wlać wodę do garnka i umieścić szparagi w taki sposób, aby ''główki'' warzyw wystawały. Dodajemy odrobinę soli, masła i cukru. Ile gotować szparagi? W przypadku zielonej odmiany będzie to około 3-4 minut. Sprawa wygląda nieco inaczej ze szparagami białymi. Tutaj proces należy przedłużyć do około 7 minut.

Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Szparagi – gotowanie w praktyce. Przepis na szparagi z sosem

Warto wiedzieć, że gotowanie szparagów jest niezwykle proste. Wiele osób myśli, że jest to skomplikowane zadanie, ale w praktyce okazuje się, że każdy znakomicie poradzi sobie z przyrządzeniem szparagów. Przekonajcie się sami i koniecznie wypróbujcie poniższy przepis:

Szparagi z sosem:

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów
  • 3 jaja
  • 1 domowa kostka rosołowa
  • około 250 g masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • biały pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

  1. Zajmij się szparagami. Odetnij końcówki. Umyj dokładnie.
  2. Zagotuj wodę z dodatkiem soli, cukru.
  3. Gdy zacznie się gotować, umieść warzywa w garnku (szparagi gotujemy na średnim ogniu).
  4. Przejdź do wykonania sosu.
  5. Masło umieść na patelni. Delikatnie podgrzej.
  6. W oddzielnym garnku zagotuj wodę.
  7. W misce połącz żółtka z kostką rosołową, sokiem cytrynowym i cukrem. Wszystko wymieszaj dokładnie. Miskę umieść na garnku w tak zwanej kąpieli parowej. Dodawaj stopniowo masło. Całość ucieraj, dodając żółtka.
  8. Sos powinien stawać się coraz bardziej puszysty i gęściejszy.
  9. Wówczas przełóż go do miski i dopraw do smaku białym pieprzem.
  10. Ugotowane szparagi, rozłóż na talerzu i polej przygotowanym sosem.

Szparagi to znakomite warzywa pod wieloma względami. Można przyrządzić z nich wiele wykwintnych dań, zup, sosów, przystawek. Sprawdzą się znakomicie podczas uroczystych obiadów lub kolacji. Życzymy udanego gotowania!

Zobacz też: Sałatka ze szparagami. Zapraszamy na przegląd ciekawych przepisów na pyszne sałatki ze szparagami

Więcej o: