Jak gotować szparagi, aby były jednocześnie miękkie, ale i odpowiednio sprężyste? W artykule znajdziecie kilka istotnych wskazówek od kulinarnych autorytetów, które ułatwią Wam cały proces. Jednak zanim przejdziemy do zasadniczej części, czyli gotowania warto wspomnieć kilka słów o pierwszym etapie, czyli obieraniu, czyszczeniu i dzieleniu. Musimy mieć na uwadze, że każdy rodzaj szparagów, wymaga od nas nieco innych czynności. Tak więc na przykład szparagów zielonych nie musimy obierać. Wystarczy usunąć zdrętwiałe końcówki. W tym też celu wyginamy delikatnie łodygę, a ta sama złamie się w odpowiednim miejscu. Z kolei w przypadku białych szparagów, sprawa ma się nieco inaczej. Białe szparagi obieramy dokładnie z włókien, rozpoczynając od górnej części. Końcówkę należy odciąć.
Gotowanie szparagów zielonych jest niezwykle proste. Chcąc wykonać ten proces w sposób właściwy, należy wlać wodę do garnka i umieścić szparagi w taki sposób, aby ''główki'' warzyw wystawały. Dodajemy odrobinę soli, masła i cukru. Ile gotować szparagi? W przypadku zielonej odmiany będzie to około 3-4 minut. Sprawa wygląda nieco inaczej ze szparagami białymi. Tutaj proces należy przedłużyć do około 7 minut.
Warto wiedzieć, że gotowanie szparagów jest niezwykle proste. Wiele osób myśli, że jest to skomplikowane zadanie, ale w praktyce okazuje się, że każdy znakomicie poradzi sobie z przyrządzeniem szparagów. Przekonajcie się sami i koniecznie wypróbujcie poniższy przepis:
Szparagi z sosem:
Składniki:
Wykonanie:
Szparagi to znakomite warzywa pod wieloma względami. Można przyrządzić z nich wiele wykwintnych dań, zup, sosów, przystawek. Sprawdzą się znakomicie podczas uroczystych obiadów lub kolacji. Życzymy udanego gotowania!
Zobacz też: Sałatka ze szparagami. Zapraszamy na przegląd ciekawych przepisów na pyszne sałatki ze szparagami