Patelnię przykrywa warstwa brudu i tłuszczu? Tania mikstura przywróci jej dawny blask w mgnieniu oka

Obrośnięta tłuszczem, brudem i przypaleniami patelnia to zmora każdego kucharza i kucharki. Aby uniknąć tego nieprzyjemnego momentu, warto zastosować patent na ekspresowe czyszczenie, które nie uszkodzi teflonowej powłoki, a da lśniący efekt. Wystarczy sięgnąć po kuchenne składniki, które kosztują grosze i są eko!

Więcej ciekawych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zapomnij o brudnej, przypalonej patelni! Czasami najłatwiejsze rozwiązania okazują się być najlepszymi, dlatego, zamiast kombinować i sięgać po mocne środki czystości, wystarczy wykorzystać tanie i ekologiczne produkty kuchenne. Efekt jest gwarantowany - niskim kosztem i niemal minimalnym wysiłkiem! 

Czysta patelnia za zaledwie kilka groszy 

Każdy, kto w kuchni spędza dłuższą chwilę niż ta na przygotowanie jajecznicy, doskonale zna ten ból. Mowa tu o próbach doczyszczenia mocno zabrudzonej patelni - naczynie ma tendencję do obrastania brudem, warstwą tłuszczu i oczywiście uporczywych przypaleń, które potrafią być prawdziwym wyzwaniem. Tymczasem ręczne zmywanie wcale nie musi być katorgą, jest jednak jeden warunek - trzeba znać jeden z triów, który bazuje na kuchennych, tanich i ekologicznych produktach!

Sprytnym patentem podzielił się jeden z użytkowników TikToka @saito09. Na wideo widać mocne zabrudzenia, jednak z pomocą nadchodzi prosta metoda, która działa cuda! Wystarczy wykorzystać sól, sodę, chusteczki lub ręcznik papierowy i na koniec ocet. Dodatkową opcją jest płyn do naczyń, jednak z tej opcji można skorzystać na sam koniec, gdy będziemy zmywać całą mieszankę z patelni. Jak zdradza tiktoker, po 15 minutach nie będzie śladu po ciężkich zabrudzeniach! 

Zobacz wideo Trzy praktyczne myki z użyciem sody oczyszczonej. Sprawdź, do czego może Ci się przydać!

Zapomnij o szorowaniu patelni - sekret czystości tkwi w prostocie 

Trik z sodą, solą, octem i chusteczkami działa i to całkiem nieźle. To jednak niejedyna metoda na uporczywy brud i tłuszcz na naszej patelni. Jeśli wewnętrzna powłoka wymaga czyszczenia, jednak obawiamy się, że zniszczymy teflonową warstwę, warto wówczas postawić jedynie na dwa składniki. Mowa tu o soli i wrzątku. Naczynie posypujemy podstawową przyprawą kuchenną, zalewamy niewielką ilością wrzątku by powstała pasta i odkładamy całość na kilkanaście minut, a najlepiej na całą noc leżakowania. 

Efekt? Patelnia po delikatnym myciu miękką gąbką będzie lśnić jak nowa! Warto jednak pamiętać, że do takiego zabiegu lepie nie używać zmywaków, twardych szczotek czy chropowatej strony gąbki, ponieważ możemy w ten sposób uszkodzić powłokę teflonową lub nieestetycznie porysować naczynie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.