Pankejki - przepis który uwodzi i czaruje. Jak je zrobić, żeby były najpyszniejsze? Mleko zostaw w lodówce

Jeśli chodzi o pankejki, to można powiedzieć jedno: niebo w gębie. Przepis nikomu nie sprawi trudności, a zamiana mleka na maślankę przeniesie cię wprost do baru w Teksasie. Jak zatem zrobić puszyste pancakes? Już rozgrzewaj patelnię.

Więcej inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pankejki, czy też pancakes to pulchne naleśniko-placki. Przepis przywędrował do nas zza oceanu i na dobre rozgościł się w naszych kuchniach. Jak zrobić pankejki? W zasadzie to nic trudnego, robi się je podobnie jak naleśniki, z tym że nie używa się mleka i dodaje się sodę i proszek do pieczenia. Wychodzą przepuszyste.

Pankejki - przepis 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 średnie jajka
  • płaska łyżeczka sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki roztopionego masła

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Nie jest to konieczność, ale na pewno ułatwi pracę.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia oraz cukier. Całość wymieszaj. 
  3. Wbij jajka, dodaj maślankę i zmiksuj całość, stopniowo dodając roztopione masło. 
  4. Miskę z ciastem warto odstawić na kilkanaście minut, by odpoczęło.
  5. Rozgrzej patelnię z niewielkim dodatkiem oleju i kiedy będzie już gorąca, zacznij smażyć pankejki. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na patelnię. Smaż na niewielkiej mocy palnika, a kiedy urosną, przewróć je na drugą stronę.

Usmażone pankejki podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z miodem lub syropem klonowym, ale także z bitą śmietaną i owocami lub polane masłem.

Więcej o: