-
Haps
-
Jak przygotować
- Pankejki - przepis który uwodzi i czaruje. Jak je zrobić, żeby były najpyszniejsze? Mleko zostaw w lodówce
Pankejki - przepis który uwodzi i czaruje. Jak je zrobić, żeby były najpyszniejsze? Mleko zostaw w lodówce
Jeśli chodzi o pankejki, to można powiedzieć jedno: niebo w gębie. Przepis nikomu nie sprawi trudności, a zamiana mleka na maślankę przeniesie cię wprost do baru w Teksasie. Jak zatem zrobić puszyste pancakes? Już rozgrzewaj patelnię.
Więcej inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pankejki, czy też pancakes to pulchne naleśniko-placki. Przepis przywędrował do nas zza oceanu i na dobre rozgościł się w naszych kuchniach. Jak zrobić pankejki? W zasadzie to nic trudnego, robi się je podobnie jak naleśniki, z tym że nie używa się mleka i dodaje się sodę i proszek do pieczenia. Wychodzą przepuszyste.
Pankejki - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki maślanki
- 2 średnie jajka
- płaska łyżeczka sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki roztopionego masła
Sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Nie jest to konieczność, ale na pewno ułatwi pracę.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia oraz cukier. Całość wymieszaj.
- Wbij jajka, dodaj maślankę i zmiksuj całość, stopniowo dodając roztopione masło.
- Miskę z ciastem warto odstawić na kilkanaście minut, by odpoczęło.
- Rozgrzej patelnię z niewielkim dodatkiem oleju i kiedy będzie już gorąca, zacznij smażyć pankejki. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na patelnię. Smaż na niewielkiej mocy palnika, a kiedy urosną, przewróć je na drugą stronę.
Usmażone pankejki podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z miodem lub syropem klonowym, ale także z bitą śmietaną i owocami lub polane masłem.