Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezon wiosenno-letni sprawia, że domowe menu zmienia się w znacznie bogatsze i smaczniejsze. Wówczas królują owoce, warzywa i sezonowe dobra, które znajdziemy na targach i w warzywniakach. Na piedestale zdrowych słodkości znajdziemy arbuza, który nie tylko jest ceniony za smak, ale także bogate źródło minerałów oraz dużej ilości wody, która skryta w miąższu nawadnia rewelacyjnie, szczególnie w upalne dni.
Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za arbuzem. Wakacyjny owoc ma raczej rzeszę fanów, chociaż znajdą się i tacy, którzy za nim nie przepadają lub skrupulatnie usuwają pestki przed zjedzeniem. Niemniej jednak warto wspomnieć, że soczysty, wakacyjny owoc składa się przede wszystkim z wody, co sprawia, że nawet mała porcja świetnie nas nawodni oraz dostarczy wielu cennych witamin. Warto jednak postawić na estetyczne podanie, które uchroni nas od plam na koszuli czy lepkich dłoni od soku.
Najpopularniejszą metodą podania jest pokrojenie arbuza na półokręgi. Takie podanie jest jednak dalekie od ideału, przynajmniej w kwestii eleganckiego jedzenia. Warto zatem postawić na o wiele mniejsze kawałki, które sprawdzą się idealnie na każdą okazję, a każdy z domowników czy gości będzie miał szansę na szybką przekąskę.
Zgrabne pokrojenie arbuza nie jest trudną sztuką. Kluczem do sukcesu jest oczywiście ostry nóż, najlepiej długi, dzięki czemu w krojenie nie trzeba będzie włożyć dużo wysiłku. Wybranego arbuza przekrój na pół. Następnie weź jedną z połówek i połóż ją miąższem do dołu - teraz pora na krojenie niewielkich, grubych na dwa centymetry plastrów. Kolejny krok to cięcie poziome - wówczas otrzymamy zgrabne słupki, które będą się pięknie prezentować na talerzu, ale i łatwo będzie się nimi zajadać.
Jeśli jednak szukamy nieco bardziej eleganckiej metody, a arbuza będziemy serwować na przyjęciu w anturażu całej zastawy, wówczas warto pokroić owoc w większą kostkę. Warto usunąć także zielone skórki oraz podać odpowiednie sztućce.