Ewa Wachowicz wie, co podać gościom na komunii. Jej kieszonki schabowe same wskoczą wam do brzucha

Ewa Wachowicz jest dla wielu osób kulinarnym autorytetem. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością, a prezenterka ma w swoich zasobach propozycje na każdą okazję. Nie brakuje również przepisów na dania komunijne. W jednym z odcinków programu "Ewa gotuje" Wachowicz pokazała, jak zrobić kieszonki schabowe. Można przygotować je w dwóch wersjach i nie mieć obaw, że dzieci nie będą chciały jeść.

Więcej przepisów gwiazd znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Maj to miesiąc komunijny. Wiele osób uroczystość organizuje w restauracji, ale nie brakuje rodzin, które decydują się przyjąć gości w domu. Wówczas trzeba samemu zaplanować całe menu. Niektórym może się to wydawać trudne, ale z pomocą przychodzi tu właśnie Ewa Wachowicz. W 102. odcinku swojego programu "Ewa gotuje" pokazała trzy przepisy na przyjęcie komunijne. Wśród nich jest oczywiście danie główne, czyli kieszonki schabowe.

Ewa Wachowicz doskonale zdaje sobie sprawę, że dzieci nie zawsze chcą wszystko jeść. Wychodzi więc naprzeciw tym problemom i proponuje, by kieszonki schabowe zrobić w dwóch wersjach - dla dzieci z farszem serowym, a dla dorosłych z farszem pieczarkowym. Jesteście ciekawi przepisu? Znajdziecie go poniżej. Pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na kotlety siekane z kurczaka. Pyszne i proste do zrobienia

Kieszonki schabowe Ewy Wachowicz. Goście padną z zachwytu

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • 200 g sera żółtego,
  • jajko, 
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • smalec do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szałwia.

Na farsz pieczarkowy:

  • cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

Najpierw robimy farsz z pieczarek. Obieramy je, a następnie drobno siekamy. Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i najpierw podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, a potem dodajemy pieczarki. Doprawiamy wedle uznania i jeszcze chwilę smażymy.

Z mięsa wykrajamy kotlety i w każdym z nich robimy nożem kieszonkę. Oprószamy solą i pieprzem. Do kieszonek wkładamy kawałki żółtego sera oraz listek szałwii. Do kotletów, które będą serwowane dorosłym, wkładamy z kolei farsz pieczarkowy. Każdą kieszonkę szczelnie zamykamy wykałaczkami. Mięso panierujemy: najpierw w jajku, potem w mące, a na końcu w bułce tartej. Smażymy z każdej strony, aż kieszonki schabowe ładnie się zarumienią.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.