Jak zrobić ser do naleśników? Będzie wyglądał jak lody śmietankowe, ale nie zapomnij o żółtym dodatku

Jak zrobić ser do naleśników? Ale taki, który jest kremowy, delikatny, słodki i po prostu najlepszy na świecie? Cóż, wybór odpowiedniego twarogu to podstawa, ale jest coś jeszcze. Ten składnik dodaje się do lodów śmietankowych i... tatara. Brzmi dziwnie, ale będzie pysznie.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ser do naleśników to nie tylko osłodzony i wymieszany twaróg. To dla wielu z nas przyjemne wspomnienie z czasów dzieciństwa, kiedy nasza babcia lub mama robiła naleśniki, a my po kryjomu wyjadaliśmy puszysty biały ser prosto z miski. Przepis na ser do naleśników jest banalny, ale warto trzymać się proporcji, żeby nie przedobrzyć. Warto dodać także żółtko. Ten dodatek może nie jest typowy, ale sprawi, że twaróg będzie jeszcze bardziej kremowy i smaczniejszy. Więc jeśli masz w planach słodki podwieczorek, nie trać czasu - pędź do sklepu po dobrej jakości półtłusty ser. 

Zobacz wideo

Jak zrobić ser do naleśników?

Składniki:

  • 0,5 kg półtłustego twarogu
  • 3-4 łyżki śmietany 18 proc. 
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Sposób wykonania:

  1. Tu w zasadzie nie ma żadnej filozofii. Twaróg przełóż do miski, dodaj śmietanę i całość wymieszaj, by powstała gładka masa.
  2. Do małego naczynia wlej żółtko i rozetrzyj je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. 
  3. Utarte żółtko dodaj do miski z serem i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżeczkę gorzkiego kakao lub odrobinę syropu owocowego. 

Wskazówka: Jeśli chcesz, by twój ser był aksamitnie kremowy, możesz wcześniej zmielić go w maszynce lub użyć gotowego, zmielonego już twarogu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA