Każdy chciał dokładkę, gdy podałam to na obiad. Zrób to danie już dziś, bo główny składnik znika ze sklepów

Wiosna to czas w roku, który warto dobrze wykorzystać w kuchni. Dlatego podawanie sezonowych warzyw w różnych odsłonach to pasja wielu ludzi. Aby wykonać smaczne danie, nie trzeba wiele. Przykładem jest ta zupa, która jest moim odkryciem tego roku.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Wiosenne propozycje obiadowe są nie tylko smaczne, lecz też świetnie się prezentują. Aby je wykonać, ważne jest wykorzystanie sezonowych darów natury. Potrawa w tej odsłonie robi to znakomicie. Zupa zrobiona z ziemniaków i szparagów to przykład, że proste przepisy również mogą być smaczne. Gdy podałam ją prababci, uznała, że jest to wiosenny cud. Od tamtego dnia tak właśnie nazywamy to danie. Serwowanie jej można dowolnie modyfikować. Ja preferuję ser i kawałki boczku.

Przepis na zupę krem szparagowo-ziemniaczaną

Składniki:

  • 1 litra bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki śmietanki 30%,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 5 ziemniaków,
  • 250 g zielonych szparagów,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • garść startego parmezanu,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Możesz również przecisnąć czosnek przez specjalną praskę. Masło rozpuść na rozgrzanej patelni, następnie podsmaż na nim przygotowane warzywa.
  2. Boczek również pokrój w kostkę i podsmaż do zarumienienia. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Szparagi przemyj pod bieżącą wodą, odetnij końcówki i podziel na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut.
  4. Gdy całość się zagotuje, zdejmij garnek z ognia i pozostaw do wystudzenia. Następnie całość zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.
  5. Na koniec wlej śmietankę i przypraw zupę solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wierzch udekoruj startym parmezanem i podsmażonym boczkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: