Dodatki do grilla wcale nie muszą być skomplikowane, by był pyszne. Warto jednak zadbać o to, by na naszych talerzach znalazły się warzywa. Pieczone mięso nie jest najzdrowszą opcją, dlatego najlepiej komponować ciężkie dania tak, by smaczne sałatki i surówki wzbogacały wartości odżywcze posiłku. Dokładnie taka jest również ta sałatka do zrobienia w mgnieniu oka. Będzie pożywna i obłędnie smaczna.
Młode ziemniaki, najlepiej małe, dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach. Warto delikatnie osolić wodę. Gdy będą miękkie, odcedzamy je i pozostawiamy do wystygnięcia. Można przygotować je w ten sposób dzień wcześniej.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach kroimy w grubą kostkę, bez obierania ich ze skórki. Przekładamy je do głębokiego naczynia, w którym będziemy mieszać sałatkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka, zaś ogórki siekamy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy razem.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z majonezem i musztardą. Składniki powinny się dokładnie połączyć, tworząc dość lejący się sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można dodać odrobinę ostrej papryki, jeśli celujemy w mocniejsze smaki. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy warzywa i ostrożnie mieszamy sałatkę. Ziemniaki mogą być kruche, dlatego warto robić to rozważnie, by nie stworzyć nieestetycznej masy. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i odkładamy sałatkę do lodówki na co najmniej pół godziny, choć smakuje wyśmienicie nawet od razu. Będzie komponować się doskonale z pieczonym mięsem i świeżym pieczywem. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl