Wyśmienita sałatka do grilla w 3 minuty. Goście mówią, że jest smaczniejsza od pieczonej kiełbaski

Sezon grillowy rozpoczął się już na dobre, a co weekend z polskich ogródków unosi się przyjemny aromat pieczonej kiełbasy. Jeśli planujesz imprezę z grillowanym jedzeniem, warto zadbać o zdrowe i pyszne dodatki. Na całe szczęście nie musisz stać przy kuchennym blacie godzinami. Tę sałatkę przygotujesz w przysłowiowe trzy minuty.

Dodatki do grilla wcale nie muszą być skomplikowane, by był pyszne. Warto jednak zadbać o to, by na naszych talerzach znalazły się warzywa. Pieczone mięso nie jest najzdrowszą opcją, dlatego najlepiej komponować ciężkie dania tak, by smaczne sałatki i surówki wzbogacały wartości odżywcze posiłku. Dokładnie taka jest również ta sałatka do zrobienia w mgnieniu oka. Będzie pożywna i obłędnie smaczna.

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Składniki:

  • ok. 700 g młodych ziemniaków,
  • pół cebuli czerwonej,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól i pieprz.

Sałatka do grilla w 3 minuty. Wystarczy przygotować ją chwilę, przed podaniem

Młode ziemniaki, najlepiej małe, dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach. Warto delikatnie osolić wodę. Gdy będą miękkie, odcedzamy je i pozostawiamy do wystygnięcia. Można przygotować je w ten sposób dzień wcześniej. 
Ziemniaki ugotowane w mundurkach kroimy w grubą kostkę, bez obierania ich ze skórki. Przekładamy je do głębokiego naczynia, w którym będziemy mieszać sałatkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka, zaś ogórki siekamy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy razem. 

W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z majonezem i musztardą. Składniki powinny się dokładnie połączyć, tworząc dość lejący się sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można dodać odrobinę ostrej papryki, jeśli celujemy w mocniejsze smaki. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy warzywa i ostrożnie mieszamy sałatkę. Ziemniaki mogą być kruche, dlatego warto robić to rozważnie, by nie stworzyć nieestetycznej masy. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i odkładamy sałatkę do lodówki na co najmniej pół godziny, choć smakuje wyśmienicie nawet od razu. Będzie komponować się doskonale z pieczonym mięsem i świeżym pieczywem. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.