Zupa szczawiowa Magdy Gessler zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia
Zupa szczawiowa Magdy Gessler to prawdziwy hit. Jeżeli do tej pory uważaliście, że szczawiowa to banał, którego nie powinno się serwować podczas rodzinnych zjazdów, to po tym przepisie zmienicie swoje zdanie. Zwykła szczawiowa? Zdecydowanie nie! Receptura znanej restauratorki znajduje się poniżej.
Zupa szczawiowa – przepis Magdy Gessler
- kilogram świeżego szczawiu
- litr bulionu warzywno-mięsnego
- sól, pieprz do smaku
- 50 g masła
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- 100 ml śmietany
Wykonanie:
- Wyczyść i wypłucz dokładnie szczaw.
- Weź patelnię. Umieść na niej masło. Dodaj do niego szczaw.
- Tak duś go przez kilka minut.
- Później przełóż go do garnka z gorącym bulionem.
- Weź małą miseczkę i wbij żółtka oraz dodaj tam śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj. Wyrównaj temperaturę, aby masa się nie zważyła. Wlej odrobinkę bulionu. Wymieszaj i przelej do zupy. Zagotuj.
- Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.
- Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem oraz grzankami.
Przepis na grzanki:
Składniki:
- kilka kromek chleba
- tymianek, sól
- masło
Wykonanie:
- Posmaruj chleb masłem i dopraw do smaku.
- Nagrzej piekarnik.
- Pokrój chleb na kostkę.
- Ułóż na blasze.
- Zapiecz.
Zobacz wideo
Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Zupa szczawiowa – przepisy kulinarnych gwiazd na Twoim stole.
Masz ochotę na zupę szczawiową. Przepisy w wykonaniu Roberta Makłowicza budzą ogromne zainteresowanie i zachwyt. Nie ma w tym nic dziwnego. Kulinarny ekspert zachwyca nie tylko doskonałymi daniami, ale i osobowością. Sprawdź poniższy przepis Roberta Makłowicza na zupę szczawiową.
Szczawiowa - przepis Roberta Makłowicza
Składniki:
- pęczek szczawiu
- 100 ml śmietany
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2-3 łyżeczki masła
- liście botwinki
- 1-2 marchewki
- koper
- 2 jaja – ugotowane na twardo
- szczypior
- 70 dag mięsa kaczki
- woda
Wykonanie:
- Mięso umyj i ugotuj. Zalej wodą. Gotuj przez godzinę.
- W międzyczasie wybieraj szumowiny. Po zagotowaniu odstaw garnek z ognia.
- Cebule obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Podduś na patelni i posiekaj.
- Botwinkę i szpinak dokładnie umyj i dodaj do garnka. Gdy całość się zagotuje, dołóż podsmażone warzywa.
- Dodaj je do garnka. Pomidora umyj, wyparz, pozbądź się skórki. Dalej zetrzyj na tarce. Dodaj do bulionu.
- Dopraw do smaku.
- Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem i śmietaną.
Zupa szczawiowa mimo swojej prostoty może być znakomitym daniem. Jeżeli szukacie ciekawego przepisu na wystrzałową zupę, to te propozycje są dla Was! Szczawiowa Magdy Gessler czy Roberta Makłowicza? Wybór należy do Was.
Zobacz też: Ciasto z rabarbarem w różnych odsłonach. Przepis z kruszonką, budyniem i bezą