Frytki z batatów z dodatkiem aromatycznych ziół. Prosty przepis na nietuzinkową przekąskę

Frytki z batatów są dobre na imprezę z bliskimi, nocne filmowe party lub letniego grilla. Ich smak jest tak wyborny, że będą kulinarnym strzałem w dziesiątkę. Poznaj przepisy i właściwości batatów.

Frytki z batatów z piekarnika. Dlaczego warto wprowadzić bataty do swojej diety? Odpowiadamy

Frytki z batatów z piekarnika to nie tylko przepyszna przekąska, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Słodkie ziemniaki posiadają dużo właściwości prozdrowotnych. Poniżej kilka z nich:

Właściwości słodkich ziemniaków:

  • Bataty wpływają pozytywnie na układ krążenia.
  • Są pomocne przy astmie.
  • Chronią przed osteoporozą.
  • Obniżają poziom złego cholesterolu.
  • Posiadają witaminy: A, B6, C oraz PP.
  • Mają dużą ilość błonnika i białka.
  • Ponadto posiadają potas, miedź, żelazo.

Jak zrobić frytki z batatów? Błyskawiczny i prosty przepis! W sam raz na niespodziewanych gości!

Jak zrobić frytki z batatów? Zasada jest podobna tak jak w przypadku zwykłych ziemniaków. Z dodatkiem aromatycznych ziół możemy stworzyć nietuzinkową przekąskę, którą nasi gości zapamiętają na długo.

Frytki z batatów – przepis z czosnkiem i oregano

Składniki:

  • 1-2 duże bataty
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra, oregano
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • kilka gałązek rozmarynu

Wykonanie:

  • Bataty obrać i umyć. Później pokroić na frytki.
  • Następnie obtoczyć je w oliwie. Doprawić przyprawami. Posypać skrobią. Dodać rozmaryn.
  • Wymieszać.
  • Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
  • Słodkie ziemniaki ułożyć na blasze. Piec przez 20-25 minut, do czasu, aż będą miękkie.
  • Natkę umyć i posiekać na drobno.
  • Ziemniaki posypać obficie natką pietruszki.
Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]

Chrupiące frytki z batatów z czosnkowo-koperkowym dressingiem

Chrupiące frytki z batatów dobrze komponują się z różnego rodzaju sosami. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy nasi goście przepadają za dressingami, zawsze możemy zaserwować je oddzielnie, w miseczce. Poniżej kolejny przepis:

Składniki:

  • 1 duży batat
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, kminek, bazylia
  • oliwa z oliwek lub olej

Składniki na sos:

  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • pęczek koperku

Wykonanie:

  1. Ziemniaka obierz, umyj. Pokrój go na frytki.
  2. Przygotuj blaszkę.
  3. Ziemniaki obtocz w przyprawowej mieszance. Polej je olejem.
  4. Nagrzej piekarnik do około 200 stopni.
  5. Ułóż bataty na blasze.
  6. Wstaw je na 25 minut do piekarnika.
  7. W międzyczasie przygotuj sos. Połącz wszystkie składniki na sos poza koperkiem. Dopraw przyprawami.
  8. Koper umyj i posiekaj na drobno. Dodaj do masy majonezowej i wymieszaj.
  9. Przed podaniem sos warto schłodzić.

Frytki z batatów - kcal. Ile mają kalorii?

Ile kcal mają frytki z batatów? Dla wielu osób, będących na specjalnej diecie jest to istotna kwestia. Komponowanie posiłków wymaga dobrej organizacji. Warto więc wiedzieć, że:

  • 100 g batatów zawiera około 85 kcal;
  • 100 g frytków z batatów w zależności od dodatków i sposobu przyrządzenia to ok. 125 kcal.

Zobacz też: Ewa Wachowicz pokazała, jak robi frytki. Nie używa ani grama ziemniaków

Więcej o:
Copyright © Agora SA