Klasyczna i orzeźwiająca mizeria jak u babci. Sekretem smaku jest banalny trik na pozbycie się goryczy

Jednym ze smaczniejszych warzyw sezonowych są oczywiście ogórki, które szczególnie latem królują w kuchni w rozmaitych postaciach. Na piedestale znajdziemy także mizerię, czyli królową wśród surówek i dodatków obiadowych. Warto poznać jednak trik babci, który pozwoli wytrącić z niej goryczkę, podobnie jak z samych warzyw.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wraz z nadejściem ciepłych dni, nasze domowe menu diametralnie się zmienia. Ciężkie, tłuste, zimowe potrawy odchodzą w niepamięć, a ich miejsce zajmuje cała gama sezonowych dóbr i świeżych produktów. Mizeria to jedna z flagowych surówek, która wzbogaci smakiem niemal każdy, polski obiad. Warto jednak pamiętać, że drobny błąd może sprawić, że wyjdzie... gorzka. 

Zapomnij o gorzkiej mizerii - patent babci to gwarancja smaku

Każdemu chociaż raz zdarzył się w kuchni przykry zawód w postaci gorzkich ogórków. Wówczas, zamiast wyrzucać całą partię warzyw do śmieci, warto poświecić trochę czasu i przygotować sprytny, babciny patent. Polega on na kilku czynnościach, które pozwolą zniwelować lub nawet całkowicie wytrącić goryczkę z sezonowych warzyw. 

Na pierwszy rzut oka nieprzyjemny, gorzki smak to przypadek lub loteria wybrania feralnych sztuk. Jak się jednak okazuje, może być to i nasza wina. Wszystko przez obieranie ogórków od złej strony! Należy  więc zacząć od jaśniejszej końcówki. Z kolei ta ciemniejsza wyrasta bezpośrednio z łodygi, która jest głównym miejscem gromadzenia się gorzkich substancji. Złe obieranie gwarantuje, że niechciany smak rozprowadzimy po całej powierzchni warzywa, czego skutkiem będzie nieudana sałatka, śniadanie lub inna, dowolna przekąska

Podobnie jest z samą mizerią. Powyżej przedstawiony patent pozwoli przygotować idealny dodatek do obiadu. Warto pamiętać także o reszcie składników, czyli śmietanie, koperku, odrobinie soku z cytryny (lub octu), oraz cukrze, który wcześniej warto rozpuścić, dokładnie ucierając pozostałe składniki. 

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Mizeria idealna - receptura rodem z babcinego przepiśnika

Składniki:

  • 2 duże ogórki, 
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 18 proc. 
  • odrobina soku z cytryny, 
  • garść koperku, 
  • cukier puder, 
  • sól, 
  • grubo mielony pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki dokładnie umyj w zimnej wodzie, a następnie obierz je według instrukcji podanej powyżej. Warzywa następnie pokrój w cienkie plasterki. 
  2. Warzywa posyp solą i odłóż na kilka minut. Po 10 minutach zamieszaj ogórki, odciśnij delikatnie z nadmiaru wody, którą puściły. Czekaj jeszcze kilka minut - wówczas również pozbędziesz się możliwej goryczy z ogórków.
  3. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Koperek dokładnie posiekaj, śmietanę połącz z sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru pudru. Całość wymieszaj. 
  4. Ponownie odciśnij ogórki. Dodaj śmietanę oraz koperek. Mizerię dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw solą i pieprzem. 
  5. Surówka jest gotowa do podania - będzie rewelacyjnie smakować z klasycznym polskim obiadem jak mielona, schabowe lub jajkiem sadzonym i ziemniakami w każdej postaci. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.