Kompot z wiśni to orzeźwiający smak lata. Jak go przygotować?

Kompot z wiśni to idealny napój na gorące, letnie popołudnia. Nic tak nie poprawia nastroju jak pyszny i orzeźwiający napój owocowy. Klasyczny kompot jest idealny, ponieważ oferuje bogactwo smaku i odrobinę słodyczy w jednym.

Kompot z wiśni: przepis na orzeźwienie

Kompot z wiśni to idealny sposób na czerpanie radości z sezonowych owoców i orzeźwienie w upalne dni. Ten napój o intensywnym kolorze i intensywnym smaku sprawia, że lato staje się wyjątkowe. Aby rozpocząć przygodę z kompotem z wiśni, potrzebujesz świeżych i dojrzałych wiśni.

  • Starannie umyte owoce należy pozbawić pestek, a następnie wrzucić do garnka z wodą.
  • Dodając odrobinę cukru i delikatnie podsmażając owoce, można uwolnić ich naturalne aromaty i intensywność smaku.
  • Po krótkim gotowaniu kompot jest gotowy do spożycia, choć można go również schłodzić w lodówce dla jeszcze większej świeżości i orzeźwienia.

Kompot z wiśni nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale także korzystnie wpływa na zdrowie. Stanowi też idealną alternatywę dla słodkich napojów gazowanych czy soków, które często pełne są sztucznych barwników i konserwantów.

Słodycz wiśni, nuta kwasowości i delikatne tony aromatyczne są doskonałym połączeniem smaków. Kompot można pic samodzielnie, dodawać do koktajli zamiast wody lub traktować jako bazę do deserów. Można z niego zrobić również kostki lodu, które dodawane do wody delikatnie ją zabarwią i nadadzą smaku.

Jak zrobić kompot z wiśni? Prosty przepis dla każdego

Kwaśne, soczyste i intensywne – to cechy owoców idealnych na lato. Więc jak tu nie wykorzystać wiśni do stworzenia pysznej kompozycji kompotu z wiśni?

Do wykonania potrzebujemy:

  • 500 g świeżych wiśni
  • litr wody niegazowanej
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od preferencji), który możemy zastąpić innym wybranym słodzikiem (ksylitol, erytrol, stewia)
  • kilka plastrów cytryny (opcjonalnie, dla dodatkowej kwasowości)
Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Sposób przygotowania:

  1. Starannie myjemy owoce, usuwamy szypułki i drylujemy.
  2. Wiśnie wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy całość do wrzenia.
  3. Gdy woda z wiśniami będzie już się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy około 5 minut, aż owoce staną się miękkie. 
  4. Po upływie czasu gotowania dodajemy cukier lub inny słodzik.
  5. Jeśli chcemy uzyskać większą kwasowość, dodajemy plastry cytryny.
  6. Po rozpuszczeniu cukru wyłączamy ogień i odstawiamy kompot do ostygnięcia.
  7. Kompot podawać możemy lekko ciepły lub odstawić do lodówki i podawać na zimno.

Kompot z wiśniKompot z wiśni 13Smile /Shutterstock

Gdy kompot jest gotowy, możesz cieszyć się w pełni jego intensywnym smakiem. Możesz dodawać podczas gotowania również cynamon i goździki, co sprawi, że będzie on bardziej wyrazisty. Kompot z wiśni możesz też wykorzystać jako bazę do deserów.

Przepis na kompot z wiśni: mrożone, ale równie smaczne!

Jeśli nie możesz znaleźć w sklepie świeżych owoców wiśni, to śmiało wykorzystaj do tego mrożone. Możesz cieszyć się nimi przez cały rok, dzięki czemu nie musisz ograniczać się do traktowania ich jako owoców sezonowych.

Składniki:

  • kilogram mrożonych wini
  • 2 litry wody
  • cukier lub inny słodzik (według preferencji)

Sposób przygotowania:

Mrożone wiśnie w pierwszej kolejności musimy rozmrozić zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Możemy zostawić je w lodowce lub użyć do tego funkcji mikrofalówki. Gdy nasze owoce już się rozmrożą, wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy aż do rozmięknięcia wiśni. Dodajemy cukier lub inny słodzik i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się go. Nasz kompot jest gotowy do podania zaraz po ostygnięciu.

Kompot z wiśni to idealne orzeźwienie na letnie dni, przy grillu ze znajomymi! Zaskocz wszystkich świeżością i orzeźwieniem!

Przepis kompot z wiśni: klasyczny napój owocowy

Świeże i soczyste owoce wiśni to prawdziwy raj dla smakosza tych owoców. Jeśli znudzą już Ci się jedzone na świeżo, możesz wykorzystać je do zrobienia kompotu. Bez znaczenia czy będą to wiśnie świeże czy mrożone kompot wyjdzie tak samo smaczny. Recepturę warto modyfikować w zależności od swoich preferencji smakowych. Gotowanie wiśni wraz z wodą i cukrem pozwala na uwolnienie ich naturalnego smaku. Kompot z wiśni jest bogaty w wiele składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które wspierają nasze zdrowie.

Sezon na wiśnie możemy wykorzystać w różny sposób, np. przygotowując je od razu w deserach czy napojach. Możemy zrobić z nich frużelinę, dzięki czemu zamkniemy ich smak w słoiku na dłużej. Warto również je zamrozić i podawać później w innej postaci.

Zobacz też: Kompot z truskawek to przepis na letnie orzeźwienie. Wystarczy zagotować owoce i dodać kilka składników

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.