Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Oczywiście nie mamy nic do szparagów podawanych z jajkiem i polanych sosem holenderskim. Jesteśmy wielkimi fanami tej potrawy i jak tylko szparagi pojawiają się w sklepach i na targach, to jest to pierwsze danie, które przychodzi nam do głowy. Tym bardziej jednak warto trochę wyjść poza schemat i przygotować przepis ze szparagami, który może zaskoczyć innych. Naleśniki ze szparagami sprawdzą się w tej roli idealnie. Zwłaszcza że ich zrobienie jest bardzo proste, o czym sami się zaraz przekonacie.
Aby zrobić naleśniki ze szparagami, potrzebne będą oczywiście składniki na ciasto naleśnikowe. Pamiętajcie, że będzie to danie wytrawne, więc podczas przygotowywania naleśników należy pominąć cukier.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw robimy naleśniki. Składniki, czyli mąkę, mleko, jajka, wodę i sól mieszamy w misce. Gdy uzyskamy taką konsystencję, na jakiej nam zależy, smażymy je na rozgrzanym oleju, aż się ładnie zarumienią.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Zielonych szparagów nie trzeba obierać. W wysokim garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i cukru. Gdy się zagotuje, wkładamy szparagi do środka. Ustawiamy je pionowo, by główki wystawały nad powierzchnię wody. Zasada jest taka, że im grubsze szparagi, tym dłużej należy je gotować. Średni czas gotowania zielonych szparagów to około 8-10 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy je i opłukujemy pod wodą.
Na każdym naleśniku układamy szynkę parmeńską i po 2-4 szparagi (w zależności od ich grubości). Można posypać je startym serem. Zawijamy w rulon lub trójkącik i podajemy z wybranym sosem lub śmietaną. Przepisy na sos holenderski i koperkowy podlinkowaliśmy wyżej. Naleśniki można też zapiec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza razem z sosem beszamelowym.