Te szparagi zaskoczą nawet znajomego szefa kuchni. Mało kto myśli, by zrobić je w takiej wersji

Szparagi to uwielbiane przez wiele osób sezonowe warzywo. Najczęściej jedzone są w towarzystwie jajka poche i sosu holenderskiego, ewentualnie grillowane czy zapiekane razem z plastrami boczku. Dużo rzadziej robi się jednak naleśniki ze szparagami i to właśnie taki przepis chcemy wam zaproponować. Jeżeli macie wśród znajomych szefa lub szefową kuchni, być może nawet on lub ona pochwalą was za taki pomysł.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Oczywiście nie mamy nic do szparagów podawanych z jajkiem i polanych sosem holenderskim. Jesteśmy wielkimi fanami tej potrawy i jak tylko szparagi pojawiają się w sklepach i na targach, to jest to pierwsze danie, które przychodzi nam do głowy. Tym bardziej jednak warto trochę wyjść poza schemat i przygotować przepis ze szparagami, który może zaskoczyć innych. Naleśniki ze szparagami sprawdzą się w tej roli idealnie. Zwłaszcza że ich zrobienie jest bardzo proste, o czym sami się zaraz przekonacie.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem

Przepis na naleśniki ze szparagami. Zaskoczycie nawet szefa kuchni

Aby zrobić naleśniki ze szparagami, potrzebne będą oczywiście składniki na ciasto naleśnikowe. Pamiętajcie, że będzie to danie wytrawne, więc podczas przygotowywania naleśników należy pominąć cukier.

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki wody (lub mniej, w zależności od tego, jaką konsystencję ciasta chcecie uzyskać),
  • sól,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • odrobina cukru,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej,
  • do podania do wyboru: sos holenderski, sos koperkowy lub śmietana.

Sposób przygotowania:

Najpierw robimy naleśniki. Składniki, czyli mąkę, mleko, jajka, wodę i sól mieszamy w misce. Gdy uzyskamy taką konsystencję, na jakiej nam zależy, smażymy je na rozgrzanym oleju, aż się ładnie zarumienią.

Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Zielonych szparagów nie trzeba obierać. W wysokim garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i cukru. Gdy się zagotuje, wkładamy szparagi do środka. Ustawiamy je pionowo, by główki wystawały nad powierzchnię wody. Zasada jest taka, że im grubsze szparagi, tym dłużej należy je gotować. Średni czas gotowania zielonych szparagów to około 8-10 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy je i opłukujemy pod wodą.

Na każdym naleśniku układamy szynkę parmeńską i po 2-4 szparagi (w zależności od ich grubości). Można posypać je startym serem. Zawijamy w rulon lub trójkącik i podajemy z wybranym sosem lub śmietaną. Przepisy na sos holenderski i koperkowy podlinkowaliśmy wyżej. Naleśniki można też zapiec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza razem z sosem beszamelowym.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.