Tak ogórki robią śląskie gospodynie. Za ten smak można dać się pokroić. "Wyjątkowe, obiecuję"

Rączka gotuje to popularny kanał na YouTubie, który prowadzi śląski kucharz Remigiusz Rączka. W jednym z odcinków swojego programu pokazał, jak zrobić ogórki w musztardzie, czyli tzw. zymft ogórki. To sposób śląskich gospodyń na już nieco przerośnięte warzywa. Rączka zapewnia, że ich smak jest wyjątkowy.

Więcej przepisów z ogórkami znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Zymft ogórki, czy też zymftgórki, to nic innego, jak ogórki w zalewie musztardowej. Zymft w gwarze śląskiej oznacza bowiem właśnie musztardę. Remigiusz Rączka z kanału Rączka gotuje pokazał, jak je zrobić. 

Jak ogórka wam przerośnie, to nie wiadomo, co z nią zrobić, bo w środku może już być lekko pustawa. Śląskie gospodynie i nie ino śląskie wymyśliły, że idzie zrobić dobrą marynatę właśnie z tych ogórek

- mówi w wideo opublikowanym na YouTubie.

 

Najlepiej zatem na takie przetwory nadadzą się już większe i dojrzałe warzywa. Kucharz radzi też, co, poza ogórkami i zalewą, dodać jeszcze do słoika. Wśród składników wymienia m.in. liście selera, który jest smaczny i niedrogi. Ponadto podpowiada, by ogórków nie obierać ze skórki. Jesteście ciekawi, jak zrobić ogórki w musztardzie z jego przepisu? Znajdziecie go poniżej.

Ogórki w musztardzie - przepis Remigiusza Rączki

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • marchewka,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście selera,
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe.

Składniki na zalewę:

  • 2 litry wody,
  • 8 łyżek cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki soli,
  • 200 ml octu,
  • łyżka curry.

Sposób przygotowania:

Najpierw robimy zalewę. Do gotującej się wody dodajemy cukier, sól i ocet. Gdy się zagotuje, dodajemy miód, musztardę oraz curry. Mieszamy.

Ogórki kroimy w słupki, marchewkę w plasterki, paprykę w paseczki, a cebulę w cząstki. Do suchych i czystych słoików wkładamy najpierw paprykę, potem marchewkę, po jednym ząbku czosnku, cebulę, po jednym listku selera. Potem wsypujemy przyprawy: ziele angielskie, ziarna gorczycy i po jednym liściu laurowym. Następnie ciasno układamy w słoikach ogórki. Do każdego słoika wlewamy zalewę i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w piekarniku. Rączka radzi, by wstawić je na pół godziny do 150-160 stopni Celsjusza. 

"Z tym wszystkim jest dużo roboty, ale jak policzyć ta uciecha, to straty naprawdę nie ma" - mówi kucharz i dodaje: "Smak jest wyjątkowy. Obiecuję". Czujecie się przekonani? Wypróbujcie śląski przepis na ogórki w musztardzie?

Więcej o: