Przepis na mizerię, którego nikt nie zna. Nie ma śmietany ani cebuli, a jest najpyszniejsza

Mizeria wszystkim kojarzy się z kotletem mielonym albo schabowym no i oczywiście z latem. Przepis na mizerię jest banalny i na pewno wszyscy robimy ją podobnie - posiekane górki mieszamy ze śmietaną, dodajemy cebulę, sól i pieprz. Okazuje się jednak, że to nie jest jedyny sposób na mizerię.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Mizeria wszystkim kojarzy się z latem i letnimi obiadami. W zasadzie przepis na mizerię nie jest skomplikowany - cienko posiekane ogórki miesza się ze śmietaną, jogurtem lub majonezem, doprawia się cebulą, solą i pieprzem. Ale przecież nie trzeba trzymać się schematów i czasem warto pokombinować. Dziś podpowiemy, jak zrobić mizerię, żeby smakowała niemal po królewsku. Ocet i ogórki? Przecież to połączenie niemal idealne. A do tego koperek i czosnek i mamy najlepszy dodatek do obiadu. 

Jak zrobić mizerię? Śmietanę zostaw w lodówce

Składniki:

  • ok. 500 g ogórków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz, odrobina cukru

Sposób wykonania:

  1. Ogórki obierz i cienko pokrój. Możesz też zetrzeć na tarce. Następnie przełóż do miski.
  2. Do ogórków dodaj płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by ogórki puściły wodę. Odlej ją i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Do ogórków dodaj ocet, cukier i pieprz. Dokładnie wymieszaj i podawaj. 

Wskazówka: Zamiast cukru możesz użyć odrobiny miodu. Możesz także użyć octu jabłkowego zamiast spirytusowego - mizeria będzie równie smaczna, a ocet jabłkowy usprawni proces trawienia. 

Więcej o: