Zupa z cukinii - przepis zaprzyjaźnionego kucharza. Biały dodatek sprawi, że każdy wsunie dwie dokładki

Zupa z cukinii wszystkim kojarzy się z latem i nic dziwnego, ponieważ wtedy to warzywo smakuje najlepiej. Pan Tomasz, przyjaciel mojej rodziny od lat prowadzi niewielkie bistro pod Toruniem i ostatnio podpowiedział, jak robi swoją popisową zupę krem z cukinii. Jeden dodatek był dla mnie zaskakujący.

Więcej przepisów na dania z cukinii znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Mizeria bez śmietany Przepis na mizerię, którego nikt nie zna. Nie ma śmietany, a jest najpyszniejsza

Zupa z cukinii jest delikatna w smaku i trzeba umieć ją podrasować, żeby nie była mdła. Niestety, sól i pieprz to nie wszystko i doskonale wie o tym pan Tomasz, przyjaciel mojego taty jeszcze z czasów wojska. Pan Tomasz prowadzi niewielką restaurację, a jego specjalnością są właśnie zupy. Jego zupa z cukinii jest obłędna - gęsta, kremowa, delikatna i wyrazista jednocześnie. Sekretem smaku jest ser feta. To on nadaje zupie tego wyjątkowego smaku i sprawia, że można ją jeść i jeść. 

Zobacz wideo

Zupa z cukinii - przepis zaprzyjaźnionego kucharza

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 4-5 niewielkich ziemniaków
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
  • 1 niewielka cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 70-80 g sera typu feta
  • śmietana
  • masło
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garbek i rozgrzej z nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. 
  2. Do podsmażonych warzyw dodaj cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj, aż cukinią zmięknie. Następnie zalej całość bulionem i zmniejsz moc palnika. 
  3. Gotuj zupę na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj pokruszony ser feta oraz 2 łyżki zahartowanej śmietany. Gotuj do momentu rozpuszczenia sera. 
  4. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i kurkumą i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładki krem. 

Gołąbki babci Zdradzam patent babci Haliny na soczyste gołąbki. Dodaje łyżkę mieszanki

Tak przygotowaną zupę z cukinii możesz podawać z ziołowymi grzankami lub prażonymi orzeszkami. Świetnie smakuje także z chipsem z boczku lub innej wędliny, najlepiej dojrzewającej. Jeśli jednak chcesz dodać swojej zupie więcej smaku, możesz dodać garść świeżego szpinaku

Więcej o: