Więcej przepisów na dania z cukinii znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa z cukinii jest delikatna w smaku i trzeba umieć ją podrasować, żeby nie była mdła. Niestety, sól i pieprz to nie wszystko i doskonale wie o tym pan Tomasz, przyjaciel mojego taty jeszcze z czasów wojska. Pan Tomasz prowadzi niewielką restaurację, a jego specjalnością są właśnie zupy. Jego zupa z cukinii jest obłędna - gęsta, kremowa, delikatna i wyrazista jednocześnie. Sekretem smaku jest ser feta. To on nadaje zupie tego wyjątkowego smaku i sprawia, że można ją jeść i jeść.
Zupa z cukinii - przepis zaprzyjaźnionego kucharza
Składniki:
- 500 g cukinii
- 4-5 niewielkich ziemniaków
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
- 1 niewielka cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 70-80 g sera typu feta
- śmietana
- masło
- sól, pieprz, szczypta kurkumy
Sposób wykonania:
- Przygotuj garbek i rozgrzej z nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
- Do podsmażonych warzyw dodaj cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj, aż cukinią zmięknie. Następnie zalej całość bulionem i zmniejsz moc palnika.
- Gotuj zupę na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj pokruszony ser feta oraz 2 łyżki zahartowanej śmietany. Gotuj do momentu rozpuszczenia sera.
- Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i kurkumą i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładki krem.
Tak przygotowaną zupę z cukinii możesz podawać z ziołowymi grzankami lub prażonymi orzeszkami. Świetnie smakuje także z chipsem z boczku lub innej wędliny, najlepiej dojrzewającej. Jeśli jednak chcesz dodać swojej zupie więcej smaku, możesz dodać garść świeżego szpinaku.