Banalny przepis na ciasto z truskawkami? Da się zrobić! Tutaj nie potrzeba wielkich umiejętności, a ten smakołyk jest znany w mojej rodzinie od lat. Wszystko tutaj do siebie pasuje i idealnie komponuje się ze sobą każdy składnik. Świetne, lekkie i pyszne truskawki, do tego kuszący krem budyniowy i jeszcze ta galaretka. Na samą myśl o przepisie na ciasto z truskawkami ślinka cieknie! A jeszcze znając wszystkie składniki, a także samego autora przepisu - nie zostaje nic innego, jak biec do sklepu, a potem piekarnika.
Ciasto jest klasycznym biszkoptem - takim samym jak w tortach, czy roladach. Do tego dochodzi krem budyniowy, no i cudowne owoce. Dziadek długo opierał się, by zdradzić sekret swojego przepisu, ale okazuje się, że tak jak zawsze ma jakiś trik. Tym razem jest to... ocet winny, który powoduje, że biszkopt nie opada. Co potrzebujesz do zrobienia ciasta z truskawkami?
Składniki na biszkopt:
Składniki na krem budyniowy:
Dodatki:
No i oczywiście, nie może zabraknąć truskawek, bez których to ciasto nie byłoby aż tak pyszne! Truskawki trzeba dokładnie umyć, odciąć szypułki i pokroić w ćwiartki. Będą potrzebne dopiero na samym końcu przygotowywania ciasta, więc można ten etap zostawić na koniec - inaczej można zjeść owoce, zanim ciasto wyjdzie z pieca!
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka przekładamy do miski i łączymy z proszkiem oraz octem. Mieszamy - możemy rózgą lub mikserem, aż zrobi się z nich kremowa masa. Cukier dodajemy do ubitej piany z białek i ciągle podbijamy, by nie opadła. Delikatnie przekładamy żółtka do białka, ciągle miksując. Po zmniejszeniu siły miksera powoli dosypujemy mąkę i łączymy na bardzo niskich obrotach, tylko do połączenia składników. Ważne jest, żeby piana z białek nie opadła. Gdy całość się połączy - przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepsza będzie kwadratowa lub prostokątna forma o wymiarach 30 x 30 cm, lub 20 x 40 cm. Pieczemy bez termoobiegu przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy krem - budyń gotujemy wedle informacji na opakowaniu, dodając mleko i cukier. Dodajemy do mieszanki mąkę oraz żółtka i mieszamy. Gdy całość się zagotuje, dodajemy pozostałe mleko - według opakowania do zagotowania potrzebne jest ok. 500 ml mleka. Zostanie więc drugie tyle, do dolania. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy po łyżce masła i mieszamy na jednolity krem.
Gdy biszkopt będzie gotowy - również musi poczekać chwilę, aby ostygnąć. Nałożenie na ciepłe ciasto kremu spowoduje jego zważenie, a do tego nie chcemy dopuścić. Gdy już nieco przestygnie, nasączamy ponczem herbacianym, by nie było za suche. Układamy na wierzchu kilka plasterków truskawek i przykrywamy warstwą kremu. Na masę ponownie nakładamy owoce i zalewamy tężejącą już galaretką. Wkładamy do lodówki. Najlepiej ciasto smakuje schłodzone.