Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to prawdziwe bogactwo witamin i żeby zachować dobre zdrowie i wspomóc pracę jelit, warto sięgać po nie jak najczęściej. Nie jest kłamstwem, że w polskich domach królują dwie kiszonki, czyli kiszona kapusta i ogórki, rzadziej natomiast buraki czy rzodkiewki. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kiszony kalafior to nadkiszonka. Jest pyszny, lekko chrupiący i idealnie pasuje jako "zagryzka" podczas spotkań w większym gronie, ale także jako dodatek do mięs, na przykład z grilla i świetnie sprawdzi się także w sałatkach. Jak go zrobić? Jedyną trudnością będzie zrobienie zalewy, a to przecież i tak banalne.
Ogórki pójdą w odstawkę, kiedy spróbujesz kiszonego kalafiora
Oprócz dwóch średnich kalafiorów, potrzebujesz:
- 3 litrów wody i trzech łyżek soli
- kilku gałązek kopru wraz z baldachami (po jednym na każdy słoik)
- kilku ząbków czosnku (po 2 na każdy słoik)
- korzenia chrzanu (po 2 niewielkie kawałki do każdego słoika)
- liści laurowych (po 2 do słoika)
- ziela angielskiego (po 3-4 do słoika)
- opcjonalnie odrobiny soku z kiszonej kapusty lub ogórków
Sposób wykonania:
- Słoiki wyparz i wytrzyj do sucha. Muszą być niemal sterylne, wówczas kiszonki na pewno udadzą się perfekcyjnie.
- Przygotuj solankę. W wodzie rozpuść sól i zagotuj. Następnie pozostaw solankę, by ostygła. Nie musi być zimna - najlepiej, gdyby miała temperaturę pokojową.
- Kalafiory podziel na różyczki i dokładnie oczyść. Liście kalafiora mogą być uzupełnieniem wywaru warzywnego - nie warto ich wyrzucać.
- Na dno każdego słoika połóż czosnek, chrzan, ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dość ciasno układaj różyczki kalafiora, zalej całość wodą, a na wierzchu połóż zwiniętą gałązkę kopru.
- Słoiki szczelnie zakręć i zanieś w ciemnie, chłodne miejsce. Po tygodniu można już zajadać.
Wskazówka: Żeby przyspieszyć proces kiszenia, do każdego słoika warto dodać łyżkę soku z domowych kiszonych ogórków lub kapusty. Dzięki temu już po czterech dniach kalafior będzie gotowy.