Dodaj to do ryżu, a rodzina nie oderwie się od dania. Lepiej zapisz przepis, bo zostanie u ciebie na dłużej

Przepisów na soczystego i smacznego kurczaka jest wiele. Jednak nie wszystkie pokazują, jak przygotować równie smaczne dodatki. Ten przepis nie tylko zdradza patenty na aromatyczne mięso, a także na ryż, który smakiem nikogo nie zawiedzie.
Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym

Kurczak po arabsku to nie tylko soczysty kurczak, który zamarynowany jest w aromatycznych przyprawach. To także dodatek w postaci ryżu, który dzięki jednej przyprawie nabiera pięknego koloru. Aby danie było nie tylko smaczne, ale także dobrze się prezentowało, do gotującego się ryżu dodaj odrobinę kurkumy. Dzięki temu zrobi się intensywnie żółty i zmieni delikatnie smak.

Przepis na kurczaka po arabsku

Składniki

  • 700 g skrzydełek kurczaka,
  • 400 g białego ryżu,
  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • cynamon,
  • curry,
  • kurkuma,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do miseczki wlej 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, a także wsyp sól, ostrą i słodką paprykę. Do składników umieść również przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj i wysmaruj każdy kawałek kurczaka. Tak przygotowane mięso umieść w lodówce i marynuj przez około 2 godziny.
  2. W tym czasie obierz cebulę i posiekaj ją na bardzo drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Dodaj curry, cynamon, kmin rzymski i zamieszaj.
  3. Na tak przygotowaną cebulę ułóż zamarynowanego kurczaka i obsmażaj go z każdej strony. Powinien mieć złocisty kolor.
  4. Gdy mięso będzie gotowe, czas na wrzucenie pomidorów z puszki. Podlej całość niewielką ilością wody i duś przez około 40 minut, co jakiś czas przewracaj mięso.
  5. W tym czasie przygotuj ryż. Gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, lecz do wody dodaj pół łyżeczki kurkumy. Dzięki temu zdobędzie oryginalny, żółty kolor.
  6. Tak przygotowane danie podawaj na jednym dużym talerzu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA