Hummus (znany też jako humus) wywodzi się z Lewantu i Egiptu, jest popularny także w krajach Bliskiego Wschodu, Północnej Afryki i na Kaukazie. Nazwa pasty pochodzi od arabskiego słowa "himmis" (lub "himmas"), co oznacza dosłownie "ciecierzycę", czyli główny składnik tego przysmaku. Zgodnie z legendą hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych, a o faktyczne pochodzenie receptury do dziś spierają się Liban i Izrael. Początkowo nie eksperymentowano z dodatkami do hummusu. Tradycyjna pasta składała się tylko z ciecierzycy, pasty tahini, soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Obecnie hummus jest hitem na skalę międzynarodową, popularnym głównie wśród wegan i wegetarian. Pastę z ciecierzycy można dostać w praktycznie każdym sklepie spożywczym, ale równie dobrze można zrobić go w domu.
Hummus klasyczny
Hummus jest daniem, które zachwyca ludzi na całym świecie dzięki swojej prostocie. Można dodawać do niego wiele różnorodnych składników tworząc wyjątkowe kombinacje smakowe.
Składniki:
Sposób przygotowania jest bardzo prosty: wszystkie składniki wystarczy przełożyć do wysokiego naczynia, a następnie bardzo dokładnie zblendować.
Wiesz już, jak zrobić hummus w klasycznej odsłonie. Pora spróbować nowych smaków:
Hummus z bazylią
Do klasycznego przepisu wystarczy dodać 1/2 szklanki świeżych liści bazylii, a następnie zblendować - i gotowe!
Hummus z awokado
Zrób klasyczny hummus według wcześniejszego przepisu i dodaj do niego dwa obrane ze skórki awokado (usuń pestki!). Awokado możesz zblendować wraz z hummusem albo rozgnieść widelcem - zależy, czy wolisz wersję z kawałkami, czy gładką masę.
Hummus z pieczoną marchewką i syropem klonowym
Hummus to nie tylko przysmak, który idealnie pasuje do pieczywa i słonych krakersów. To także źródło witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie.
Oto kilka korzyści wynikających z właściwości ciecierzycy:
Nie tylko ciecierzyca ma zdrowotne właściwości. Również tahini, które wchodzi w skład hummusu zawiera zdrowe tłuszcze, które pozytywnie wpływają na zdrowie serca i mogą pomagać w regulacji poziomu cholesterolu.
Robiąc hummus, warto dodać do niego suszone pomidory, które nadadzą dodatkową głębię i słodko-kwaśny odcień smakowy. Do podstawowego przepisu wystarczy wprowadzić 25 g oleju z suszonych pomidorów i 50 g suszonych pomidorów, a następnie bardzo dokładnie zblendować.