Pasta tak pyszna, że kłócą się o nią dwa kraje. Łatwo zrobisz ją w domu, wystarczy blender

Hummus to tradycyjny dip kuchni śródziemnomorskiej, który podbił serca smakoszy na całym świecie. Ten kremowy przysmak z ciecierzycy może być wzbogacony o wiele różnorodnych dodatków. Dzięki bogatemu wachlarzowi przypraw podbija podniebienia na całym świecie i zachwyca miliony ludzi swą aksamitną teksturą. Przepis jest naprawdę prosty. Wystarczy tylko blender i kilka składników.

Hummus (znany też jako humus) wywodzi się z Lewantu i Egiptu, jest popularny także w krajach Bliskiego Wschodu, Północnej Afryki i na Kaukazie. Nazwa pasty pochodzi od arabskiego słowa "himmis" (lub "himmas"), co oznacza dosłownie "ciecierzycę", czyli główny składnik tego przysmaku. Zgodnie z legendą hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych, a o faktyczne pochodzenie receptury do dziś spierają się Liban i Izrael. Początkowo nie eksperymentowano z dodatkami do hummusu. Tradycyjna pasta składała się tylko z ciecierzycy, pasty tahini, soku z cytryny i oliwy z oliwek.

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Hummus - przepis na przepyszną pastę z ciecierzycy

Obecnie hummus jest hitem na skalę międzynarodową, popularnym głównie wśród wegan i wegetarian. Pastę z ciecierzycy można dostać w praktycznie każdym sklepie spożywczym, ale równie dobrze można zrobić go w domu.

Hummus klasyczny

Hummus jest daniem, które zachwyca ludzi na całym świecie dzięki swojej prostocie. Można dodawać do niego wiele różnorodnych składników tworząc wyjątkowe kombinacje smakowe.

Składniki:

  • 1 słoik cieciorki (razem w wodą!)
  • 40 g tahini (pasta sezamowa)
  • 40 g soku z cytryny
  • 10 g czosnku pieczonego (około 3 ząbki)
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania jest bardzo prosty: wszystkie składniki wystarczy przełożyć do wysokiego naczynia, a następnie bardzo dokładnie zblendować.

Jak zrobić hummus z dodatkami? Sposoby na urozmaicenie klasyki

Wiesz już, jak zrobić hummus w klasycznej odsłonie. Pora spróbować nowych smaków:

Hummus z bazylią

Do klasycznego przepisu wystarczy dodać 1/2 szklanki świeżych liści bazylii, a następnie zblendować - i gotowe!

Hummus z awokado

Zrób klasyczny hummus według wcześniejszego przepisu i dodaj do niego dwa obrane ze skórki awokado (usuń pestki!). Awokado możesz zblendować wraz z hummusem albo rozgnieść widelcem - zależy, czy wolisz wersję z kawałkami, czy gładką masę.

Hummus z pieczoną marchewką i syropem klonowym

  • Do przygotowania tego hummusu potrzebujemy upieczonej w syropie klonowym marchewki: dwie obrane, umyte i pokrojone w plasterki marchewki polewamy łyżką syropu klonowego, a następnie pieczemy w 180°C - do momentu aż staną się miękkie.
  • W międzyczasie przygotowujemy klasyczną bazę hummusu. Gdy upieczona marchewka będzie już gotowa, należy poczekać aż wystygnie, a następnie zblendować ją razem z bazą.

Hummus z ciecierzycy, czyli zdrowie zamknięte w słoiku

Hummus to nie tylko przysmak, który idealnie pasuje do pieczywa i słonych krakersów. To także źródło witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie.

Oto kilka korzyści wynikających z właściwości ciecierzycy:

  1. Źródło białka roślinnego - białko jest niezbędne dla wzrostu, naprawy tkanek i utrzymania zdrowych mięśni.
  2. Wysoka zawartość błonnika - pomaga regulować trawienie, zabiega zaparciom i utrzymuje uczucie sytości.
  3. Niski indeks glikemiczny - ciecierzyca jest korzystna dla osób chorujących na cukrzycę, a także dla tych, które chcą utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi.
  4. Bogactwo składników odżywczych - ciecierzyca zawiera witaminę C, witaminę B6, żelazo, magnez, cynk i przeciwutleniacze. Składniki te wspierają układ immunologiczny.

Nie tylko ciecierzyca ma zdrowotne właściwości. Również tahini, które wchodzi w skład hummusu zawiera zdrowe tłuszcze, które pozytywnie wpływają na zdrowie serca i mogą pomagać w regulacji poziomu cholesterolu.

Hummus z suszonymi pomidorami - najpopularniejsza wersja klasycznego dipu

Robiąc hummus, warto dodać do niego suszone pomidory, które nadadzą dodatkową głębię i słodko-kwaśny odcień smakowy. Do podstawowego przepisu wystarczy wprowadzić 25 g oleju z suszonych pomidorów i 50 g suszonych pomidorów, a następnie bardzo dokładnie zblendować.

Więcej o: