Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezon w ogrodzie to nie tylko owocne plony i obłędny zapach kwiatów. Prawdziwą zmorą są szkodniki, a szczególnie mszyce, które potrafią wśród roślin siać prawdziwe spustoszenie. Na szczęście uporczywych owadów można szybko się pozbyć dzięki domowym i ekologicznym metodom. W ten sposób nie tylko sporo zaoszczędzimy, ale i nie narazimy roślin na działanie szkodliwych, chemicznych środków.
Awokado to składnik, który często gości w domowym menu. Jest przede wszystkim zdrowe i bogate w wiele cennych witamin, ale przede wszystkim obłędnie smaczne. Po zjedzeniu zielonego owocu warto zachować pestkę, która może dać piękną roślinę lub przydać się w kuchni. Jak się okazuje, niepozorny "odpad", który ma wiele cennych zastosować, sprawdzi się także w ogrodnictwie, a dokładniej jako sprawdzony środek na mszyce.
Mszyce w ogrodzie, domu czy na balkonie to prawdziwa zmora, której ciężko się pozbyć. Szkodniki atakują rośliny i uprawy, czego skutkiem jest m.in. niedorozwój pędów i liści, które skręcają się i zniekształcają, żółkną, a z czasem nawet zasychają i obumierają. Warto zatem szybko rozprawić się z uporczywym przeciwnikiem. Pomocna okaże się pestka awokado, jednak należy ją wcześniej odpowiednio przygotować. Tak oprysk działa cuda i pozwoli szybko zażegnać problem mszyc.
Kluczem do sukcesu jest przygotowanie odpowiedniego oprysku. Głównym składnikiem jest oczywiście pestka awokado. Zdrewniałą kulkę należy jednak wcześniej zetrzeć na tarce - warto zrobić to, gdy pestka jest jeszcze mokra. Gdy wcześniej ją wysuszymy, stanie się twarda i automatycznie ciężej będzie współpracować. Takie "trociny" suszymy i łączymy z przegotowaną, gorącą wodą. Na jedną pestkę należy przeznaczyć litr wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na całą noc, po tym czasie roztwór przecedzamy. Otrzymany wywar rozcieńczamy w wodzie proporcjach 1:5 - mikstura jest już gotowa do walki z mszycami, teraz wystarczy tylko spryskać rośliny i pamiętać, by powtarzać zabieg co tydzień.
Warto dodać, że pestka awokado ma wiele cennych właściwości. Zawiera antyoksydanty, a także wapń, magnez, luteinę i potas. Starte wiórki pestki można stosować w kuchni - idealnie sprawdzą się jako dodatek do koktajli, sałatek czy nawet śniadań. To naturalny suplement diety, który można bezpiecznie stosować, warto jednak pamiętać o umiarze.