Sprawdzajcie "numerki" z naklejek na owocach i warzywach. Dowiecie się ważnych rzeczy

Wiele osób kupuje na co dzień warzywa i owoce z naklejkami. Większość Polaków uznaje je za irytujące dodatki, których trzeba się pozbyć przed zjedzeniem produktu. Mało kto jednak jest świadomy, jaka prawda kryje się za tymi niepozornymi etykietami. Świadomi konsumenci powinni wiedzieć, co kupują, dlatego przybliżamy dziś temat kodów PLU.

Świadomy konsument to zdrowy konsument. Każdy z nas ma prawo wiedzieć, czy żywność, którą kupujemy jest produkowana w Polsce, Hiszpanii czy Chile, a także, czy miała ona styczność z pestycydami i innymi substancjami chemicznymi. Producenci owoców i warzyw mają obowiązek poinformować o tym klientów. W tym celu powstały etykiety naklejane bezpośrednio na produkty.

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Kody PLU. Po co przykleja się je na żywność sklepową?

Kody PLU to specjalne kody, zwykle cztero- lub pięciocyfrowe, które znaleźć można na naklejkach umieszczonych na owocach i warzywach w sklepie. Skrót nazwy pochodzi od angielskiego zwrotu "price look-up", co można przetłumaczyć jako "przegląd metki cenowej". Oznaczenia mają na celu poinformowanie konsumenta o tym, skąd dane produkty pochodzą, jakiego są rodzaju oraz rozmiaru, a także czy pochodzą z uprawy ekologicznej lub innej.

Kody PLU zostały wprowadzone 1990 roku. Nad kontrolą nadawania kodów czuwa od 2011 roku Międzynarodowa Federacja ds. Standardów Produktu (International Federation for Produce Standards). Zgodnie z polskim prawem, na etykietach muszą znajdować się ustalone elementy:

  • nazwa produktu,
  • nazwa i adres podmiotu pakującego lub wysyłającego (producenta),
  • kraj pochodzenia,
  • klasa jakości.

Kody z naklejek na owocach i warzywach. Co oznaczają?

Każdy kod ma swoje unikatowe znaczenie. Konsument z zaledwie kilku cyfr może się dowiedzieć, czy produkt, który trzyma w ręce był modyfikowany genetycznie czy też pochodzi ze zrównoważonej, ekologicznej uprawy. Dowie się też, czy owoc lub warzywo pochodzi z produkcji polskiej, czy zagranicznej.

Czterocyfrowe kody, które rozpoczynają się od cyfry trzy lub cztery oznaczają, że produkt miał styczność z pestycydami i nawozami sztucznymi. Dotyczy to "żywności konwencjonalnej", produkowanej na masową skalę, tak aby zmaksymalizować wskaźniki wydajności oraz sprzedaży. Niska cena produktu wynika w tym przypadku z obniżonych kosztów wytworzenia.

Pięciocyfrowe kody zaczynające się od cyfry dziewięć znajdują się na etykietach owoców i warzyw pochodzących z upraw ekologicznych. Konsument ma pewność, że produkt był uprawiany bez użycia środków chemicznych, wyłącznie naturalnymi metodami. Należy jednak zauważyć, że kody pięciocyfrowe ma również żywność modyfikowana genetycznie (GMO), z tym że ich kod rozpoczyna się od ósemki.

Kod kreskowy na opakowaniach produktów spożywczych

Kody PLU to nie jedyne źródło informacji o owocach i warzywach na półkach sklepowych. Z kodów kreskowych również dowiemy się ciekawych rzeczy. Kody zaczynające się od ciągu cyfr 590 oznaczają produkty pochodzenia polskiego. Te, które na początku kodu mają liczby 400-440 wyróżniają żywność z Niemiec, natomiast kody 690 i 691 informują nas, że produkt przybył z Chin. Warto znać te oznaczenia, zwłaszcza jeśli zależy nam na świadomym kupowaniu oraz odżywianiu.

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: