Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Zupa pomidorowa to kuchenna klasyka. Często jest to także danie określane mianem "zero waste". Dlaczego? Otóż jej bazą zazwyczaj jest rosół. Dawniej w wielu domach nie było więc zaskoczeniem, że zupę pomidorową podaje się... w poniedziałki. Po klasycznym niedzielnym rosole, dodawno do niego przecier pomidorowy i gotowe.
Pomidorówka była niezwykle popularnym punktem w menu szkolnych stołówek. Wówczas nazywano ją zupą "na szmacie", czyli na koncentracie pomidorowym oraz śmietanie. Dodatkiem był ryż - często rozgotowany. Czy komukolwiek to wtedy przeszkadzało? Skądże! Co więcej, te znane z dzieciństwa smaki chętnie teraz odtwarzamy we własnych kuchniach (choć rozgotowany ryż może niekoniecznie). Jak zrobić pomidorówkę?
Składniki:
Najszybszym sposobem na przygotowanie pomidorówki jest wykorzystanie gotowego rosołu. Jeśli jednak chcemy go ugotować "na świeżo", nic trudnego. Warto posiłkować się tym przepisem: Rosół idealny według Roberta Makłowicza. Lekko przypalone warzywo to sekret smaku i idealnej klarowności.
Gdy rosół będzie już gotowy, dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i energicznie mieszamy. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. W szklance mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami odlanej z garnka zupy. Dzięki temu się nie zwarzy. Następnie mieszamy ją z resztą potrawy.
W osobnym garnku gotujemy ryż. Gdy będzie gotowy, odcedzamy go, dodajemy do pomidorówki i gotujemy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowana zupa jest gotowa do podania.