Tak robiły ją szkolne kucharki. Pomidorowa "na szmacie" przypomni beztroskie czasy dzieciństwa

Jak zrobić zupę pomidorową? Ile domów, tyle przepisów. Czasami warto jednak odświeżyć sobie nieco stare smaki i sięgnąć po znaną, szkolną recepturę. Dawniej taką zupę nazywano "pomidorówką na szmacie". Skąd to nietypowe określenie?
Zobacz wideo Przepis na klasyczne spaghetti bolognese [HAPS WORLD]

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Zupa pomidorowa to kuchenna klasyka. Często jest to także danie określane mianem "zero waste". Dlaczego? Otóż jej bazą zazwyczaj jest rosół. Dawniej w wielu domach nie było więc zaskoczeniem, że zupę pomidorową podaje się... w poniedziałki. Po klasycznym niedzielnym rosole, dodawno do niego przecier pomidorowy i gotowe.

Jak przygotować zupę pomidorową? Tak robiono to w szkolnych kuchniach

Pomidorówka była niezwykle popularnym punktem w menu szkolnych stołówek. Wówczas nazywano ją zupą "na szmacie", czyli na koncentracie pomidorowym oraz śmietanie. Dodatkiem był ryż - często rozgotowany. Czy komukolwiek to wtedy przeszkadzało? Skądże! Co więcej, te znane z dzieciństwa smaki chętnie teraz odtwarzamy we własnych kuchniach (choć rozgotowany ryż może niekoniecznie). Jak zrobić pomidorówkę?

Składniki:

  • szklanka bulionu (lub wczorajszy rosół),
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (30 proc.),
  • trzy łyżki śmietany (18 proc.),
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 gramów ryżu (lub opcjonalnie makaron).

Tak zrobisz zupę pomidorową. Przepis jest banalny i w duchu "zero waste"

Najszybszym sposobem na przygotowanie pomidorówki jest wykorzystanie gotowego rosołu. Jeśli jednak chcemy go ugotować "na świeżo", nic trudnego. Warto posiłkować się tym przepisem: Rosół idealny według Roberta Makłowicza. Lekko przypalone warzywo to sekret smaku i idealnej klarowności.

Gdy rosół będzie już gotowy, dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i energicznie mieszamy. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. W szklance mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami odlanej z garnka zupy. Dzięki temu się nie zwarzy. Następnie mieszamy ją z resztą potrawy. 

W osobnym garnku gotujemy ryż. Gdy będzie gotowy, odcedzamy go, dodajemy do pomidorówki i gotujemy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowana zupa jest gotowa do podania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.