• Link został skopiowany

Tak robiły ją szkolne kucharki. Pomidorowa "na szmacie" przypomni beztroskie czasy dzieciństwa

Jak zrobić zupę pomidorową? Ile domów, tyle przepisów. Czasami warto jednak odświeżyć sobie nieco stare smaki i sięgnąć po znaną, szkolną recepturę. Dawniej taką zupę nazywano "pomidorówką na szmacie". Skąd to nietypowe określenie?
Zupa pomidorowa
Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl
Zobacz wideo Przepis na klasyczne spaghetti bolognese [HAPS WORLD]

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Zupa pomidorowa to kuchenna klasyka. Często jest to także danie określane mianem "zero waste". Dlaczego? Otóż jej bazą zazwyczaj jest rosół. Dawniej w wielu domach nie było więc zaskoczeniem, że zupę pomidorową podaje się... w poniedziałki. Po klasycznym niedzielnym rosole, dodawno do niego przecier pomidorowy i gotowe.

Jak przygotować zupę pomidorową? Tak robiono to w szkolnych kuchniach

Pomidorówka była niezwykle popularnym punktem w menu szkolnych stołówek. Wówczas nazywano ją zupą "na szmacie", czyli na koncentracie pomidorowym oraz śmietanie. Dodatkiem był ryż - często rozgotowany. Czy komukolwiek to wtedy przeszkadzało? Skądże! Co więcej, te znane z dzieciństwa smaki chętnie teraz odtwarzamy we własnych kuchniach (choć rozgotowany ryż może niekoniecznie). Jak zrobić pomidorówkę?

Składniki:

  • szklanka bulionu (lub wczorajszy rosół),
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (30 proc.),
  • trzy łyżki śmietany (18 proc.),
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 gramów ryżu (lub opcjonalnie makaron).

Tak zrobisz zupę pomidorową. Przepis jest banalny i w duchu "zero waste"

Najszybszym sposobem na przygotowanie pomidorówki jest wykorzystanie gotowego rosołu. Jeśli jednak chcemy go ugotować "na świeżo", nic trudnego. Warto posiłkować się tym przepisem: Rosół idealny według Roberta Makłowicza. Lekko przypalone warzywo to sekret smaku i idealnej klarowności.

Gdy rosół będzie już gotowy, dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i energicznie mieszamy. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. W szklance mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami odlanej z garnka zupy. Dzięki temu się nie zwarzy. Następnie mieszamy ją z resztą potrawy. 

W osobnym garnku gotujemy ryż. Gdy będzie gotowy, odcedzamy go, dodajemy do pomidorówki i gotujemy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowana zupa jest gotowa do podania. 

Więcej o: